Wykonanie
Poziom trudnościPiccata to włoskie danie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Kawałki
mięsa podane w sosie z
cytryną,
czosnkiem,
masłem i
śmietanką stanowią wyjątkową potrawę o pysznym i niespodziewanym smaku. We Włoszech najpopularniejsza jest
cielęcina Piccata (Piccata di vitello al limone), a w USA króluje
kurczak Piccata (Chicken Piccata).
Kurczak Piccata to potrawa prosta i łatwa do przygotowania i zostanie w moim domowym menu na zawsze 😀Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:3 pojedyncze
piersi z kurczaka2 łyżki
pszennej mąki½ łyżeczki
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuoliwa z oliwek2 duże ząbki
czosnku300 ml
bulionu z kurczaka1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej (lub
mąki ziemniaczanej)1
cytryna2 łyżki
masła200 g (1 mały kubek)
śmietany 30%1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu3 łyżki posiekanej świeżej
pietruszkiSposób przygotowania:
Mięso wyjąć z lodówki i odstawić na ok. 30 minut, żeby się ogrzało.
Czosnek obrać i posiekać.
Cytrynę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plastry (pestki usunąć). Każdą
pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół i lekko rozbić w grubszych miejscach.


W talerzu wymieszać
pszenną mąkę z
solą i
pieprzem.

Na patelni rozgrzać
oliwę. Każdy kawałek
mięsa bezpośrednio przed smażeniem obtoczyć w
mące i smażyć z dwóch stron aż do zrumienienia, ok. 4-5 minut z każdej strony.




Usmażone kawałki
kurczaka przekładać na talerz.
Czosnek podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażył się
kurczak.

Z
bulionu odlać ¼ szklanki i odstawić, resztę wlać na patelnię.

Do pozostawionego
bulionu dodać
skrobię kukurydzianą, wymieszać i wlać na patelnię.


Dodać plastry
cytryny.

Po chwili dodać
masło i rozprowadzić je w sosie.


Dodać
śmietanę rozmieszać, przyprawić
pieprzem, posiekaną
natką pietruszki, wyłączyć pod patelnią.



Przełożyć z powrotem na patelnię usmażonego
kurczaka i od razu podawać.

Do
kurczaka Piccata najlepiej pasuje
makaron pełnoziarnisty penne (rurki).

Smacznego!