ßßß
Czosnek obrać i posiekać.
Cytrynę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plastry (pestki usunąć). Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół i lekko rozbić w grubszych miejscach.
W talerzu wymieszać pszenną mąkę z solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę. Każdy kawałek mięsa bezpośrednio przed smażeniem obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron aż do zrumienienia, ok. 4-5 minut z każdej strony.


Usmażone kawałki kurczaka przekładać na talerz. Czosnek podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażył się kurczak.
Z bulionu odlać ¼ szklanki i odstawić, resztę wlać na patelnię.
Do pozostawionego bulionu dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać i wlać na patelnię.
Dodać plastry cytryny.
Po chwili dodać masło i rozprowadzić je w sosie.
Dodać śmietanę rozmieszać, przyprawić pieprzem, posiekaną natką pietruszki, wyłączyć pod patelnią.

Przełożyć z powrotem na patelnię usmażonego kurczaka i od razu podawać.
Do kurczaka Piccata najlepiej pasuje makaron pełnoziarnisty penne (rurki).
Smacznego!