ßßß Cookit - przepis na Kurczak Piccata

Kurczak Piccata

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Piccata to włoskie danie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Kawałki mięsa podane w sosie z cytryną, czosnkiem, masłem i śmietanką stanowią wyjątkową potrawę o pysznym i niespodziewanym smaku. We Włoszech najpopularniejsza jest cielęcina Piccata (Piccata di vitello al limone), a w USA króluje kurczak Piccata (Chicken Piccata). Kurczak Piccata to potrawa prosta i łatwa do przygotowania i zostanie w moim domowym menu na zawsze 😀
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki pszennej mąki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
oliwa z oliwek
2 duże ząbki czosnku
300 ml bulionu z kurczaka
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
1 cytryna
2 łyżki masła
200 g (1 mały kubek) śmietany 30%
1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso wyjąć z lodówki i odstawić na ok. 30 minut, żeby się ogrzało.
Czosnek obrać i posiekać.
Cytrynę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plastry (pestki usunąć). Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół i lekko rozbić w grubszych miejscach.
W talerzu wymieszać pszenną mąkę z solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę. Każdy kawałek mięsa bezpośrednio przed smażeniem obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron aż do zrumienienia, ok. 4-5 minut z każdej strony.
Usmażone kawałki kurczaka przekładać na talerz. Czosnek podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażył się kurczak.
Z bulionu odlać ¼ szklanki i odstawić, resztę wlać na patelnię.
Do pozostawionego bulionu dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać i wlać na patelnię.
Dodać plastry cytryny.
Po chwili dodać masło i rozprowadzić je w sosie.
Dodać śmietanę rozmieszać, przyprawić pieprzem, posiekaną natką pietruszki, wyłączyć pod patelnią.
Przełożyć z powrotem na patelnię usmażonego kurczaka i od razu podawać.
Do kurczaka Piccata najlepiej pasuje makaron pełnoziarnisty penne (rurki).
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/04/kurczak-piccata