ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony w śmietanie

Pstrąg pieczony w śmietanie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
pstrąg 4 sztuk
cytryna 1 sztuk
grzyby suszone 3 sztuk
śmietana kremówka 250 gramów
żółtko 2 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
estragon według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
masło 100 gramów
Wykonanie:
Pstrągi sprawić, opłukać, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut. Grzyby umyć, zalać 1 szklanką przegotowanej wody, odstawić na godz. do namoczenia, następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Wywar odcedzić, odparować do połowy objętości, ostudzić i wymieszać ze śmietaną, żółtkami i mąką. Dodać estragon, sól i pieprz do smaku. Ryby ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i nakryć natłuszczoną folią aluminiową. Piec w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. PO 10 minutach pieczenia zdjąć folię, oblać ryby śmietaną, obłożyć wiórkami masła i piec jeszcze 10 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3487/Pstrag-pieczony-w-smietanie