Wykonanie
Panna Malwinna zapytała co zrobić z
żółtek ?W zależności od ilości posiadanego nadmiaru
żółtek możemy przygotować:· baby - np. petynetową, zwaną muślinową - 24
żółtka· baba puchowa-10
żółtek· wykwintny deser francuski creme brulee - 6żółtek·
sos holenderski , sos do deserów· krem zabaglione·
ajerkoniak· dobry domowy
majonezPasta do kanapek.4żółtka utrzeć z 2 łyżkami
masła, dodać 2łyżki gęstej
śmietany,
musztarda,
sól i
pieprz do smaku. Można wzbogacić swieżą
pietruszką czy
szczypiorkiem.
Sos holenderski.Jest znakomity do warzyw, szczególnie do
szparagów, ale wybornie smakują z nim gotowane
ryby ,
jajka czy tosty z
szynką albo
jajkiem sadzonym.4żółtka ,sok z połowy
cytryny,
sól,
pieprz ubić na parze. Ciągle ubijając dodawać powoli 0,5 kostki rozpuszczonego
masła. Sos musi być dosyć gęsty.Słodkie sosy ,są dodatkiem ,bez którego wiele deserów straciłoby swój charakter. Często rolę sosu spełnia
sok owocowy,
mleko,
śmietanka. Duże znaczenie ma właściwy dobór sosu, który powinien
mieć smak i zapach odmienny od deseru. Sos
waniliowy nie jest odpowiedni do budyniu
waniliowego ,a
czekoladowy do
czekoladowego.Sos szodonowy.5żółtek,10 dag
cukru pudrupół
laski waniliiszklanka białego
wytrawnego winaŻółtka utrzeć z
cukrem do białości na parze(w kąpieli
wodnej) ,
wino zagotować , dodać
wanilię lub
cukier waniliowy i powoli wlewać do masy
żółtkowej, ciągle mieszając.Podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia sosu.Sos szodonowy po oziębieniu podawać do wszelkich deserów, a zwłaszcza do
owoców gotowanych, np.
gruszek i budyniów.