ßßß
Dzisiaj zapraszam po przepis na wspaniały krem waniliowy według Michela Roux, jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie żółtek, jest troszkę podobny do naszego budyniu. Możemy wykorzystać jako nadzienie do babeczek, tart czy tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych owoców.
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:6 żółtek125 g cukru pudru40 g mąki pszennej500 ml mleka1 laska wanilii
Wykonanie:Żółtka ubijamy na puszystą masę z 1/3 cukru. Pod koniec dodajemy mąkę pszenną i miksujemy.W międzyczasie mleko wlewamy do garnka, wrzucamy do niego rozkrojoną laskę wanilii wraz z pozostałą częścią cukru. Mleko na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie wrzeć przelewamy je partiami do ubitych żółtek, cały czas mieszając. Następnie ponownie masę przelewamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż zacznie gęstnieć. U mnie sos gotował się około 10 minut, aż wystarczająco zgęstniał. Trzeba uważać, żeby sos się nie zagotował, bo zrobią się nam grudki. gdy krem jest gotowy wyjmujemy z niego laskę wanilii.
