ßßß
Wspaniale domowe lody waniliowe o delikatnym, aksamitnym smaku do przygotowania bez specjalnej maszynki do wytwarzania lodów.Lody Waniliowe z poniższego przepisu są proste w przygotowaniu, o wyjątkowym smaku i aromacie - idealne na letnie dni.
300 ml kremówki250 ml mleka6 żółtek2/3 szklanki cukrulaska wanilii
Mleko podgrzewamy wraz z cukrem do jego rozpuszczenia. Żółtka ucieramy, a następnie dodajemy do mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia (nie doprowadzamy do wrzenia - inaczej masa się zetnie). Następnie dodajemy kremówkę oraz ziarenka z jednej laski wanilii. (laskę możemy wrzucić do kremu na czas studzenia - lody będą wtedy miały jeszcze większy aromat). Całkowicie studzimy, a następnie umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30-40 minut wyciągamy przygotowane lody i miksujemy w celu pozbycia się kryształków lodu (czynność powtarzamy minimum 4-5 razy - a im więcej tym lepiej).



