ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomleko 1,25 szklaneklaska wanilii 1 sztukcukier 0,25 szklanekjajko 1 sztukżółtka 1 sztukmleko skondensowane słodzone 0,25 szklaneksól według uznaniaWykonanie:Mleko podgrzać z rozciętą laską wanilii i odstawić na 20 minut. Na małej teflonowej patelni roztopić cukier i podgrzewać, poruszając patelnią, aż zbrązowieje. Gotowy karmel od razu wlać do 6 porcelanowych foremek do zapiekania (lub filiżanek) i poruszając nimi, rozprowadzić na dnie. Ostudzić. Jajko i żółtko lekko ubić, wymieszać z mlekiem skondensowanym i posolić do smaku. Z mleka zwykłego usunąć laskę wanilii i powoli, stale mieszając, wlewać je do miseczki jajecznej. Masą napełnić foremki i piec w kąpieli wodnej, przykryte folią aluminiową w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na 2h. Ostrym nożem odciąć flan od brzegów foremek i wyłożyć na talerzyk.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: