Wykonanie
Krem jest bazą
lodów – a jego autorem jest sławny mistrz kuchni Michel Roux. Na przekór pogodzie mam zamiar przygotowywać
lody, na które przepisy mam w zanadrzu. Smaki domowe, egzotyczne, zaskakujące. Krem w zależności od rodzaju
lodów można modyfikować. Podaję przepis na wersję podstawową.
Składniki :500 ml
mleka,125 g drobnego
cukru,1
laska wanilii przecięta wzdłuż,6
żółtek.Wykonanie :Do rondla wlać
mleko, dodać dwie trzecie
cukru i
laskę wanilii, na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.W międzyczasie roztrzepujemy w misce
żółtka z resztą
cukru, do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu.Gotujące się
mleko wlewamy do
żółtek, cały czas mieszając trzepaczką; wlewamy z powrotem do rondla.Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką lub szpatułą, aż krem będzie ją oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem, powinien się całkiem zmywać. Natychmiast zdejmujemy z ognia.Jeśli nie podajemy go na ciepło, przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie powstał kożuch. Kiedy będzie zimny przecedzamy przez sito.Krem można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3 dni.