ßßß
Składniki :500 ml mleka,125 g drobnego cukru,1 laska wanilii przecięta wzdłuż,6 żółtek.Wykonanie :Do rondla wlać mleko, dodać dwie trzecie cukru i laskę wanilii, na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.W międzyczasie roztrzepujemy w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu.Gotujące się mleko wlewamy do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką; wlewamy z powrotem do rondla.Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką lub szpatułą, aż krem będzie ją oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem, powinien się całkiem zmywać. Natychmiast zdejmujemy z ognia.Jeśli nie podajemy go na ciepło, przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie powstał kożuch. Kiedy będzie zimny przecedzamy przez sito.Krem można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3 dni.