ßßß
Składniki :ciasto280 g mąki krupczatki50 g cukru pudru200 g zimnego masła2 żółtkakrem pâtissière :600 ml mleka6 żółtek100 g cukru40 g maki pszennej40 g skrobi ziemniaczanej1 średnia laska waniliiok. 300 g truskawekdo wysmarowania foremek ok. 1 łyżki masładodatkowo :11 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm u góry i 6 , 5 cm średnica dnaWykonanie :mąkę, cukier, masło i żółtka szybko zagnieść, można za pomocą miksera, a następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 min. roztopić trochę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie foremki wysmarowane foremki wylepić dokładnie ciastem. Grubość ciasta w foremkach wyjdzie dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche, a nie chcemy by tartaletki łamały się foremki z ciastem włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Dzięki temu po umieszczeniu w piekarniku tartaletki utrzymają swój kształt, a ich boki nie spłyną tartaletki piec w 200ºC przez ok 15 do 18 min – aż będą złotobrązowe po upieczeniu spody wystudzić wydrążyć laskę wanilii i ziarenka wrzucić do mleka.Ja wydrążając wanilię zawsze pomagam sobie cukrem – ziarenka rozcieram palcami razem z ok. 1 łyżeczką cukru i taką mieszankę dodaję np. do mleka. Dzięki temu ziarenka są dobrze rozdzielone mleko zagotować aż zawrzy i wtedy od razu zestawić z ognia żółtka z cukrem ubić na puszystą i jasną masę. Następnie dodać wymieszane mąki i miksować aż dobrze połączą się z żółtkami tak przygotowaną pastę z żółtek, cukru i mąk dodać do gorącego mleka i dokładnie rozmieszać, aby pozbyć się wszystkich grudek. Wtedy mleko zagotować cały czas intensywnie mieszając. Gdy zawrzy, gotować jeszcze ok. 1 minuty wciąż mieszając, a następnie zestawić z ognia i całkowicie wystudzić.Przykryć folią, tak by stykała się z kremem i zapobiegła wytworzeniu się kożuchatruskawki umyć, dobrze osuszyć i pociąć w grube plasterki – jedną średnia truskawkę tniemy na 3 plasterki za pomocą rękawa cukierniczego napełnić tartaletki kremem następnie w krem powtykać kawałki truskawek tartaletki przechowywać w lodówce, z której należy je wyjąć ok. 15 min. przed podaniem.
http://alchemiawnetrz.pl/szklo-francuskie/395-la-rochere-talerz-deserowy-szary-lyonnais-6szt.html
http://alchemiawnetrz.pl/do-kuchni-jadalni/170-widelczyki-do-ciasta-spaten-odiso-.htmlMiłego dnia i smacznego!:)