ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami

nazwa

Wykonanie

Dziś na słodko :) tym razem podam przepis na tartaletki z kremem pâtissière i truskawkami. Powiem szczerze, że dopiero teraz dowiedziałam się, że nazywają się tartaletki. Zawsze jak byłam w cukierniach, kawiarniach lub nawet piekarni, bo tam też można często spotkać zawsze było opisane jako babeczki z owocami. Tylko tak się zastanawiam czemu, bo przecież babeczka zdecydowanie inaczej wygląda...
Składniki :
ciasto
280 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
krem pâtissière :
600 ml mleka
6 żółtek
100 g cukru
40 g maki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
1 średnia laska wanilii
ok. 300 g truskawek
do wysmarowania foremek ok. 1 łyżki masła
dodatkowo :
11 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm u góry i 6 , 5 cm średnica dna
Wykonanie :
mąkę, cukier, masło i żółtka szybko zagnieść, można za pomocą miksera, a następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 min. roztopić trochę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie foremki wysmarowane foremki wylepić dokładnie ciastem. Grubość ciasta w foremkach wyjdzie dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche, a nie chcemy by tartaletki łamały się foremki z ciastem włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Dzięki temu po umieszczeniu w piekarniku tartaletki utrzymają swój kształt, a ich boki nie spłyną tartaletki piec w 200ºC przez ok 15 do 18 min – aż będą złotobrązowe po upieczeniu spody wystudzić wydrążyć laskę wanilii i ziarenka wrzucić do mleka.
Ja wydrążając wanilię zawsze pomagam sobie cukrem – ziarenka rozcieram palcami razem z ok. 1 łyżeczką cukru i taką mieszankę dodaję np. do mleka. Dzięki temu ziarenka są dobrze rozdzielone mleko zagotować aż zawrzy i wtedy od razu zestawić z ognia żółtka z cukrem ubić na puszystą i jasną masę. Następnie dodać wymieszane mąki i miksować aż dobrze połączą się z żółtkami tak przygotowaną pastę z żółtek, cukru i mąk dodać do gorącego mleka i dokładnie rozmieszać, aby pozbyć się wszystkich grudek. Wtedy mleko zagotować cały czas intensywnie mieszając. Gdy zawrzy, gotować jeszcze ok. 1 minuty wciąż mieszając, a następnie zestawić z ognia i całkowicie wystudzić.
Przykryć folią, tak by stykała się z kremem i zapobiegła wytworzeniu się kożucha
truskawki umyć, dobrze osuszyć i pociąć w grube plasterki – jedną średnia truskawkę tniemy na 3 plasterki za pomocą rękawa cukierniczego napełnić tartaletki kremem następnie w krem powtykać kawałki truskawek tartaletki przechowywać w lodówce, z której należy je wyjąć ok. 15 min. przed podaniem.
http://alchemiawnetrz.pl/szklo-francuskie/395-la-rochere-talerz-deserowy-szary-lyonnais-6szt.html
http://alchemiawnetrz.pl/do-kuchni-jadalni/170-widelczyki-do-ciasta-spaten-odiso-.html
Miłego dnia i smacznego!:)
Źródło:http://malafilizanka.blogspot.com/2015/06/tartaletki-z-owocami.html