Wykonanie
Dzisiaj ważny dzień. Mój narzeczony obchodzi kolejne urodziny i nie kryje, że nie sprawia mu to radości. Postanowiłam więc osłodzić mu nieco ten smutny dzień i przygotować tort. Taki był pierwotny zamysł, ale z racji tego, iż w pobliskim sklepie zobaczyłam świeże
truskawki z hiszpani(o tej
porze w Hiszpanii maja sezon na te
owoce i są naprawdę dobre)postanowiłam przygotować niby tort, czyli tartę z
truskawkami. Myślę że mój luby będzie bardziej zadowolony z tej opcji, gdyż nie przepada na słodkimi
tortami.
Składniki(klasyczna forma do tarty):Na ciasto:-2 szklanki
mąki-1/2 szklanki
cukru pudru-3/4 kostki
masła-3
żółtka jajNa masę budyniową:-2 i 1/2 szklanki
mleka-2 łyżki
mąki pszennej-2
żółtka-2 budynie
waniliowe bez
cukru-około 3 łyżek
cukru( można więcej)-1/4 kostki
masłaDodatkowo:-500 świeżych
truskawek-1
galaretka truskawkowaPrzygotowujemy ciasto na tartę.
Mąkę siekamy z
masłem i rozcieramy rękami, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Następnie wcieramy
cukier. Dodajemy
żółtka i szybko formujemy ciasto( nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż straci na kruchości). W razie, gdyby ciasto nie chciało się połączyć i było zbyt suche można dodać 2-3 łyżki
wody. Formujemy kulę z ciasta i wkładamy na 30 min do lodówki.W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 2 szklanki
mleka,
masło i
cukier zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy 1/2 szklanki
mleka, budynie,
żółtka i
mąkę do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dodajemy zawartość do zagotowanego
mleka intensywnie mieszając, tak aby nie powstały grudki i
budyń zgęstniał( początkowo zdejmując z ognia,a następnie na bardzo małym ogniu lub też w kąpieli
wodnej). Zostawiamy masę budyniową do przestygnięcia.Wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy formę do tarty i rozprowadzamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 10 min pod obciążeniem(np.
fasola na papierze do pieczenia) a następnie 15 min po zdjęciu obciążenia do momentu zarumienienia środka. Wyjmujemy ciasto, studzimy, nakładamy przestudzoną masę budyniową i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy
galaretkę w szklance
wody i odstawiamy, aby zaczęła tężeć.
Truskawki kroimy i układamy na wierzchu masy budyniowej i pokrywamy
galaretką za pomocą łyżki(konsystencja
galaretki nie może być całkiem płynna).Smacznego:)