ßßß Cookit - przepis na Likier jajeczny - domowy Advocat

Likier jajeczny - domowy Advocat

nazwa

Wykonanie

Przy okazji postu o likierze kokosowym, wspominałam, o moich pierwszych (niestety nie bardzo niewinnych) przygodach z Advocat'em, które to przygody miały miejsce, gdy byłam zaledwie sześcioletnią dziewczynką. Takie epizody jak tamten już mi się nie zdarzają, aczkolwiek Advocat, także ten domowy, nadal lubię. Buteleczka takiego likieru jajecznego, to również fajny prezent z serii "zrób to sam". Urodzinowy, świąteczny, jakikolwiek. Pamiętajmy jedynie, że domowy Advocat nie powinien stać długo, ponieważ jest robiony ze świeżych żółtek. Należy go przechowywać w lodówce i dobrze go wypić w miarę szybko. Swoją drogą pod wpływem chłodu likier jajeczny gęstnieje, co bardzo w nim lubię, bo można go jeść łyżeczką. Jak deser. Tyle, że z promilami.
- 0,5 litra spirytusu (a najlepiej bimbru)
- puszka skondensowanego mleka (słodzonego)
- laska wanilii
- 8 żółtek
- szklanka cukru pudru
Żółtka ucieramy ze szklanką cukru, do momentu, aż masa zrobi się jasna. Następnie dodajemy mleko skondensowane i ziarenka z rozciętej wanilii. Ucieramy wszystko około minuty, a następnie, nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy spirytus. Tak przygotowany likier jajeczny przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/01/likier-jajeczny-domowy-advocat.html