ßßß Cookit - przepis na Domowy ajerkoniak

Domowy ajerkoniak

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie lubiłam ajerkoniaku. Kojarzył mi się z przesadnie słodkim ulepkiem - dla mnie nie do wypicia. Tak było dopóki nie zrobiłam własnego :) Domowy to coś zupełnie innego. Jest słodki, ale bez przesady, gęsty, delikatnie waniliowy i raczej nie za mocny. Typowo babski - idealny do ciasta :)
Pamiętajcie, że likier musi trochę postać w lodówce - najlepiej dwa tygodnie.
PS. Wiecie jak stresujące jest wiązanie kokardek na nieugotowanych jajkach? ;)
Składniki (na ok. pół litra likieru):
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 ml wódki
- 200 ml śmietanki 30%
- pół laski wanilii (ziarenka)
Przygotowanie:
1. W kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzątkiem) ucieramy trzepaczką żółtka z cukrem pudrem przez kilka minut. Kiedy konsystencja będzie jednolita, a cukier puder cały się rozpuści, dodajemy ziarenka wanilii i jeszcze chwilkę ubijamy.
2. Ściągamy miskę znad wody i bardzo (bardzo!) powoli dodajemy śmietankę cały czas ubijając całość trzepaczką.
3. Po wlaniu całej śmietanki bardzo (bardzo!) powoli wlewamy wódkę, również cały czas ubijamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy na dwa tygodnie do lodówki. Po tym czasie można podawać, najlepiej mocno schłodzony.
Przypuszczam, że można ubijać mikserem na najwolniejszych obrotach, ale akurat w tym przypadku jakoś większa frajda ręcznie :)
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2013/01/domowy-ajerkoniak.html