A dokładniej: likier jajeczno - śmietanowy. Zmodyfikowałam przepis dodając więcej śmietany i wyszedł pyszny, delikatny ajerkoniak z wyczuwalną nutką wanilii.Przepis z dedykacją dla mojej Mamy, która jest wielką fanką wszelkich likierów jajecznych :)Składniki:5 żółtek1,5 szklanki cukru pudruszczypta soli1 laska wanilii100 ml spirytusu rektyfikowanego50-100 ml wódki400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Przygotowanie:Żółtka ubić na parze z cukrem i szczyptą soli - do momentu uzyskania jasnej, kremowej konsystencji. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożem wyskrobać ziarenka i dodać do kogla-mogla. Następnie (ciągle miksując) dodać alkohol i śmietanę, ubijać przez kilka minut. Tak przygotowany likier rozlać do trzech małych butelek, zamknąć i schłodzić. Przed podaniem wstrząsnąć butelką.W przypadku tego likieru nie trzeba czekać aż się "przegryzie", bo najlepszy jest świeży.