ßßß Cookit - przepis na Likier jajeczny

Likier jajeczny

nazwa

Wykonanie

A dokładniej: likier jajeczno - śmietanowy. Zmodyfikowałam przepis dodając więcej śmietany i wyszedł pyszny, delikatny ajerkoniak z wyczuwalną nutką wanilii.
Przepis z dedykacją dla mojej Mamy, która jest wielką fanką wszelkich likierów jajecznych :)
Składniki:
5 żółtek
1,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 laska wanilii
100 ml spirytusu rektyfikowanego
50-100 ml wódki
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie:
Żółtka ubić na parze z cukrem i szczyptą soli - do momentu uzyskania jasnej, kremowej konsystencji. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożem wyskrobać ziarenka i dodać do kogla-mogla. Następnie (ciągle miksując) dodać alkohol i śmietanę, ubijać przez kilka minut. Tak przygotowany likier rozlać do trzech małych butelek, zamknąć i schłodzić. Przed podaniem wstrząsnąć butelką.
W przypadku tego likieru nie trzeba czekać aż się "przegryzie", bo najlepszy jest świeży.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2016/03/likier-jajeczny.html