ßßß Cookit - przepis na Domowy ajerkoniak

Domowy ajerkoniak

nazwa

Wykonanie

Idealny od święta i na co dzień ;)
Składniki:
8 żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 laska wanilii
500ml śmietanki kremówki lub mleka skondensowanego (niesłodzonego)
1 szklanka wódki lub spirytusu
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysta masę.
W tym czasie zagotowujemy śmietankę z cukrem wanilinowym, następnie studzimy i dolewamy powoli do żółtek aż uzyskamy jednolitą masę.
Na końcu dodajemy spirytus. Dolewamy po parę kropli, uważając aby się nie zważył.
Jeżeli chcemy aby był gęstszy możemy dodać więcej śmietanki, jeżeli rzadszy więcej alkoholu, lub małą ilość wody.
Gotowy likier przelewamy do karafki/butelki o odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
Tak przygotowany trunek należy spożyć w rozsądnej odległości czasowej i trzymać go w lodówce ;)
Na zdrowie!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2014/06/domowy-ajerkoniak.html