Wykonanie
Idealny od święta i na co dzień ;)

Składniki:8
żółtek1 szklanka
cukru pudru1
laska wanilii500ml
śmietanki kremówki lub
mleka skondensowanego (niesłodzonego)1 szklanka
wódki lub
spirytusuŻółtka ubijamy z
cukrem na puszysta masę.W tym czasie zagotowujemy
śmietankę z
cukrem wanilinowym, następnie studzimy i dolewamy powoli do
żółtek aż uzyskamy jednolitą masę.Na końcu dodajemy
spirytus. Dolewamy po parę kropli, uważając aby się nie zważył.Jeżeli chcemy aby był gęstszy możemy dodać więcej
śmietanki, jeżeli rzadszy więcej
alkoholu, lub małą ilość
wody.Gotowy
likier przelewamy do karafki/butelki o odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.Tak przygotowany trunek należy spożyć w rozsądnej odległości czasowej i trzymać go w lodówce ;)Na zdrowie!