Wykonanie
Mam dużą słabość do
lodów ale denerwuje mnie długa lista sztucznych dodatków jaką można wyczytać w składzie sklepowych propozycji.Przyglądaliście się kiedyś składowi z etykietki popularnych lodów? Poza składnikami, które powinny się w nich znajdować wyczytamy również
syrop glukozowo-fruktozowy, stabilizatory: mączkę
chleba świętojańskiego, gumę guar, karboksymetylocelulozę czy karagen. Większość z tych składników dodawana jest po to żeby zawartość była spulchniona (
lody kupuje się na objętość a nie na wagę czyli dla producenta sam zysk) oraz żeby nie zbryliła się w wielką
lodową kulę.Te wszystkie dodatki sprawiają że od pewnego czasu wzięłam na warsztat domowe
lody. Ten przepis jest autorstwa Michel'a Roux i naprawdę wart jest polecenia.
Lody są kremowe, mocno
waniliowe i po prostu obłędnie pyszne!Oczywiście dużo lepszy efekt uzyskamy jeśli przygotujemy je w maszynce do robienia
lodów. Zapewnia ona stałe mieszanie i rozbijanie kryształków
lodu ale jeśli takową nie dysponujecie (podobnie jak ja) to również możecie je przygotować. Będziecie musieli po prostu pamiętać o przemieszaniu zawartości nawet kilka a nawet kilkanaście
razy.
Składniki:(na około 900ml)500 ml
mleka125 g drobnego
cukrunasionka z 1
laski wanilii6
żółtek300ml
śmietanki kremówkiopcjonalnie 2 łyżki
wódki lub innego wysoko
alkoholowego trunkuWykonanie:Do małego garnka wlać
mleko oraz dodać 2/3 ilości
cukru i miąższ z
laski wanilii oraz samą laskę. Zagotować.W czasie kiedy
mleko się gotuje rozmieszać
żółtka z pozostałą ilością
cukru do uzyskania puszystej, białej masy.Gorące
mleko wlać powoli cały czas mieszając do utartych
żółtek. Całość przelać z powrotem do garnka i gotować na bardzo małym ogniu aż krem nieco zgęstnieje i zacznie oblepiać drewnianą łyżkę. Nie doprowadzać do wrzenia gdyż się zważy. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.Ze schłodzonego kremu angielskiego wyciągamy
laskę wanilii i mieszamy z zimna kremówką. Opcjonalnie możemy dodać dwie łyżki
wódki. Dzięki niej
lody nie zbiją się w
lodową grudę.Masę przelać do pojemnika i mrozić w lodówce przez kilka godzin (w zależności od temperatury w zamrażalce). Co godzinę dobrze przemieszać zawartość opakowania, aby uniknąć powstawania kryształków
lodu.