ßßß Cookit - przepis na tarta z warzywami i boczkiem

tarta z warzywami i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Szybka do zrobienia, pyszna, bardzo syta, w wersji wege można zrobić oczywiście bez boczku, bardzo polecam ! :)
ciasto:
250 gram mąki pszennej
125 gram miękkiego masła
1 łyżka oleju
1/4 szklanki zimnej wody
0,5 łyżeczki soli
nadzienie:
2 garście marchewki mrożonej baby
1/3 opakowania groszku mrożonego
mała puszka kukurydzy z groszkiem
0,5 pęczka szczypiorku + 0,5 dużego strąka czerwonej papryki
100 gram wędzonego boczku
zalewa:
3 jaja
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
1/4 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
1-2 ząbki czosnku
Z mąki, masła, soli, oleju i wody zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną masłem formę do tarty, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolkami położonymi na pergaminie i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Marchewkę i groszek gotujemy w nieosolonej wodzie około 8 minut, odcedzamy.
Warzywa z puszki odsączamy z zalewy, szczypiorek siekamy, a paprykę kroimy w cienkie paseczki.
Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy chwilkę na oleju (bardzo niewielkiej ilości).
Na podpieczony spód wykładamy najpierw marchewkę z groszkiem, następnie kukurydzę, potem paprykę, a na wierzchu układamy plasterki boczku.
Jaja roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko, śmietanę, przyprawy i tarty na dużych oczkach ser, wszystko mieszamy i wylewamy równomiernie na warzywa z boczkiem.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Podajemy np. z ketchupem lub sosem czosnkowym i dowolną surówką.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/tarta-z-warzywami-i-boczkiem.html