ßßß
ciasto:250 gram mąki pszennej125 gram miękkiego masła1 łyżka oleju1/4 szklanki zimnej wody0,5 łyżeczki solinadzienie:2 garście marchewki mrożonej baby1/3 opakowania groszku mrożonegomała puszka kukurydzy z groszkiem0,5 pęczka szczypiorku + 0,5 dużego strąka czerwonej papryki100 gram wędzonego boczkuzalewa:3 jaja1/4 szklanki kwaśnej śmietany (dałam 18%)1/4 szklanki mlekasól, pieprz, gałka muszkatałowa1-2 ząbki czosnkuZ mąki, masła, soli, oleju i wody zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną masłem formę do tarty, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolkami położonymi na pergaminie i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.Marchewkę i groszek gotujemy w nieosolonej wodzie około 8 minut, odcedzamy.Warzywa z puszki odsączamy z zalewy, szczypiorek siekamy, a paprykę kroimy w cienkie paseczki.Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy chwilkę na oleju (bardzo niewielkiej ilości).Na podpieczony spód wykładamy najpierw marchewkę z groszkiem, następnie kukurydzę, potem paprykę, a na wierzchu układamy plasterki boczku.
Jaja roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko, śmietanę, przyprawy i tarty na dużych oczkach ser, wszystko mieszamy i wylewamy równomiernie na warzywa z boczkiem.Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Podajemy np. z ketchupem lub sosem czosnkowym i dowolną surówką.