Wykonanie
Szybka do zrobienia, pyszna, bardzo syta, w wersji wege można zrobić oczywiście bez
boczku, bardzo polecam ! :)

ciasto:250 gram
mąki pszennej125 gram miękkiego
masła1 łyżka
oleju1/4 szklanki zimnej
wody0,5 łyżeczki
solinadzienie:2 garście
marchewki mrożonej baby1/3 opakowania
groszku mrożonegomała puszka
kukurydzy z
groszkiem0,5 pęczka
szczypiorku + 0,5 dużego strąka
czerwonej papryki100 gram
wędzonego boczkuzalewa:3
jaja1/4 szklanki kwaśnej
śmietany (dałam 18%)1/4 szklanki
mlekasól,
pieprz, gałka muszkatałowa1-2 ząbki
czosnkuZ
mąki,
masła,
soli,
oleju i
wody zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną
masłem formę do tarty, nakłuwamy widelcem, obciążamy
fasolkami położonymi na pergaminie i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Marchewkę i
groszek gotujemy w nieosolonej wodzie około 8 minut, odcedzamy.Warzywa z puszki odsączamy z zalewy,
szczypiorek siekamy, a
paprykę kroimy w cienkie paseczki.
Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy chwilkę na
oleju (bardzo niewielkiej ilości).Na podpieczony spód wykładamy najpierw
marchewkę z
groszkiem, następnie
kukurydzę,
potem paprykę, a na wierzchu układamy plasterki
boczku.
Jaja roztrzepujemy widelcem, dodajemy
mleko,
śmietanę,
przyprawy i tarty na dużych oczkach
ser, wszystko mieszamy i wylewamy równomiernie na warzywa z
boczkiem.Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni.

Podajemy np. z
ketchupem lub
sosem czosnkowym i dowolną surówką.