Wykonanie
Lubicie ruskie pierogi? :) Jeśli tak to te krokiety na pewno też polubicie! :) Inspiracją był post u Doroty, natomiast składniki i ich proporcje są po mojemu... :) Było pysznie! :)
Potrzebujemy (ok. 20szt.):naleśniki:- 3szkl
mleka,- 1szkl
wody gazowanej,- 2 łyżki
oleju,- 1
jajko,- 0,5 łyżeczki
soli,-
mąka pszenna - ok.3szkl,farsz:- 4
ziemniaki (ok.400g),- 400g
sera twarogowego półtłustego (Jasienica),- 1
cebula,-
masło,-
sól,-
pieprz,dodatkowo:-
masło do smażenia,-
śmietana.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, ubić, ale nie ugniatać.W
między czasie upiec naleśniki. Wszystkie składniki - prócz
mąki połączyć ze sobą. Dodać najpierw 2szkl
mąki, zmiksować i stopniowo dodawać więcej
mąki - tyle ile zabierze ciasto. Powinno być lejące i nie zbyt gęste. Przed upieczeniem pierwszego naleśnika natłuścić patelnię łyżeczką
oleju (
potem już nie, bo
olej mamy w cieście). Piec obustronnie do zarumienienia.
Cebulę obrać i drobno posiekać, zarumienić na
maśle. Do wystudzonych
ziemniaków dodać
ser i widelcem połączyć ze sobą. Dodać
sól,
pieprz i
cebulkę z
masłem - wymieszać.Każdy naleśnik posmarować tylko na środku, zostawiając wolne brzegi, które należy złożyć do środka formując "kopertę" i zwinąć jak krokiet. Przysmażyć na
maśle do zarumienienia. Podawać ze
śmietaną :)