ßßß
Potrzebujemy (ok. 20szt.):naleśniki:- 3szkl mleka,- 1szkl wody gazowanej,- 2 łyżki oleju,- 1 jajko,- 0,5 łyżeczki soli,- mąka pszenna - ok.3szkl,farsz:- 4 ziemniaki (ok.400g),- 400g sera twarogowego półtłustego (Jasienica),- 1 cebula,- masło,- sól,- pieprz,dodatkowo:- masło do smażenia,- śmietana.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, ubić, ale nie ugniatać.W między czasie upiec naleśniki. Wszystkie składniki - prócz mąki połączyć ze sobą. Dodać najpierw 2szkl mąki, zmiksować i stopniowo dodawać więcej mąki - tyle ile zabierze ciasto. Powinno być lejące i nie zbyt gęste. Przed upieczeniem pierwszego naleśnika natłuścić patelnię łyżeczką oleju (potem już nie, bo olej mamy w cieście). Piec obustronnie do zarumienienia.Cebulę obrać i drobno posiekać, zarumienić na maśle. Do wystudzonych ziemniaków dodać ser i widelcem połączyć ze sobą. Dodać sól, pieprz i cebulkę z masłem - wymieszać.Każdy naleśnik posmarować tylko na środku, zostawiając wolne brzegi, które należy złożyć do środka formując "kopertę" i zwinąć jak krokiet. Przysmażyć na maśle do zarumienienia. Podawać ze śmietaną :)