Wykonanie
            Kocham, uwielbiam, ubóstwiam ruskie pierogi. Mogłabym je jeść tonami, niestety. Ale czy mam ochotę i czas na to żeby się bawić w lepienie? Niestety.. nie mam. Dlatego postanowiłam zrobić tartę z nadzieniem mniej więcej takim, jakim nadziewa się pierogi ruskie. Zaspokoiło to moją natychmiastową potrzebę zjedzenia ruskich i jestem pewna, że w kolejnej awaryjnej sytuacji zrobię ją ponownie.

Składniki:Na tartę:250 g 
mąki pszennej120 g 
masłaszczypta 
soli1 
jajkozimna 
wodaNadzienie:500 g półtłustego 
twarogu4-5 dużych 
ziemniaków- ugotowanychśrednia 
cebula1/3 szklanki kwaśnej 
śmietanysólpieprzolej do smażeniaWykonanie:Składniki na ciasto połącz ze sobą i wyrób aż wszystkie składniki się połączą. 
Wodę dolewaj stopniowo kontrolując żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Uformuj kulkę i wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do pieczenia. Ponakłuwaj ją widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut.Nadzienie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 
oleju aż będzie miękka. 
Ziemniaki przeciśnij przez praskę do 
ziemniaków i dodaj do nich 
cebulę. Następnie dodaj 
twaróg, 
śmietanę i przypraw. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Masę wyłóż na podpieczona tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez ok 30 minut aż całość się przypiecze.Smacznego!