ßßß
 
            
         Ciasto na pierogi - składniki:0,5 kg maki pszennej1 jajkociepła woda - dolewana stopniowoFarsz do pierogów - składniki:1 kg ziemniaków40 dag białego twarogu1 cebulasól, pieprzSposób przygotowania:Farsz:Ziemniaki ugotować do miękkości, rozgnieść a następnie przetrzeć przez sito, dodać twaróg, cebule pokrojoną w kostkę zeszkloną na patelni oraz przyprawy - połączyć na gładką masę.Ciasto na pierogi:Mąkę przesiać, dodać jajko oraz ciepłą wodę - dolewać stopniowo. Zagnieść luźne ciasto.Ciasto wyrobić aby było gładkie, miękkie, elastyczne w razie konieczności podsypać mąką.Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć krążki. Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu,dokładnie zagnieść brzegi.Pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjąć łyżką cedzakową.Podawać że śmietaną lub zasmażką.
Ciasto na pierogi - składniki:0,5 kg maki pszennej1 jajkociepła woda - dolewana stopniowoFarsz do pierogów - składniki:1 kg ziemniaków40 dag białego twarogu1 cebulasól, pieprzSposób przygotowania:Farsz:Ziemniaki ugotować do miękkości, rozgnieść a następnie przetrzeć przez sito, dodać twaróg, cebule pokrojoną w kostkę zeszkloną na patelni oraz przyprawy - połączyć na gładką masę.Ciasto na pierogi:Mąkę przesiać, dodać jajko oraz ciepłą wodę - dolewać stopniowo. Zagnieść luźne ciasto.Ciasto wyrobić aby było gładkie, miękkie, elastyczne w razie konieczności podsypać mąką.Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć krążki. Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu,dokładnie zagnieść brzegi.Pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjąć łyżką cedzakową.Podawać że śmietaną lub zasmażką.