Wykonanie

Ciasto na pierogi - składniki:
0,5 kg
maki pszennej1
jajkociepła
woda - dolewana stopniowo
Farsz do pierogów - składniki:
1 kg
ziemniaków40 dag białego
twarogu1
cebulasól,
pieprzSposób przygotowania:
Farsz:
Ziemniaki ugotować do miękkości, rozgnieść a następnie przetrzeć przez sito, dodać
twaróg,
cebule pokrojoną w kostkę zeszkloną na patelni oraz
przyprawy - połączyć na gładką masę.
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać, dodać
jajko oraz ciepłą
wodę - dolewać stopniowo. Zagnieść luźne ciasto.
Ciasto wyrobić aby było gładkie, miękkie, elastyczne w razie konieczności podsypać
mąką.
Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć krążki. Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu,
dokładnie zagnieść brzegi.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać że
śmietaną lub zasmażką.