ßßß
 
            
         Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem.Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek 7 cm).Zapraszam!Składniki:Ciasto:500 g mąki pszennej1 jajko2 żółtka50 g miękkiego masła1 łyżeczka soliciepła woda (z zimną również wyjdą)Farsz:500 g ziemniaków (ugotowane, ostudzone, rozdrobnione)500 g białego sera3 duże cebule (posiekane w kostkę i podsmażone na złoto na oleju)sól, pieprzśmietanapodsmażona cebulkaWykonanie:Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło i siekamy je razem z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka, odrobinę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto.Wody dodajemy do czasu aż ciasto będzie zwarte i elastyczne, jeszcze przez chwilę je wyrabiamy.
Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem.Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek 7 cm).Zapraszam!Składniki:Ciasto:500 g mąki pszennej1 jajko2 żółtka50 g miękkiego masła1 łyżeczka soliciepła woda (z zimną również wyjdą)Farsz:500 g ziemniaków (ugotowane, ostudzone, rozdrobnione)500 g białego sera3 duże cebule (posiekane w kostkę i podsmażone na złoto na oleju)sól, pieprzśmietanapodsmażona cebulkaWykonanie:Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło i siekamy je razem z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka, odrobinę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto.Wody dodajemy do czasu aż ciasto będzie zwarte i elastyczne, jeszcze przez chwilę je wyrabiamy. Ziemniaki, ser, cebulkę i przyprawy dokładnie mieszamy.Blat podsypujemy mąką, odrywamy kawałek ciasta i dość cienko go wałkujemy (nie lubię gdy ciasto przeważa nad farszem). Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Na środek każdego układamy odrobinę farszu, sklejamy brzegi (można posmarować je lekko wodą, roztrzepanym jajkiem lub po sklejeniu podociskać brzegiem widelca) dokładnie, aby farsz w czasie gotowania się nie wydostał z pierogów.Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy aby nie przywarły do spodu, gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ziemniaki, ser, cebulkę i przyprawy dokładnie mieszamy.Blat podsypujemy mąką, odrywamy kawałek ciasta i dość cienko go wałkujemy (nie lubię gdy ciasto przeważa nad farszem). Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Na środek każdego układamy odrobinę farszu, sklejamy brzegi (można posmarować je lekko wodą, roztrzepanym jajkiem lub po sklejeniu podociskać brzegiem widelca) dokładnie, aby farsz w czasie gotowania się nie wydostał z pierogów.Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy aby nie przywarły do spodu, gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Ugotowane pierogi układamy na talerzu, posypujemy podsmażoną cebulką i polewamy śmietaną.Smacznego!
Ugotowane pierogi układamy na talerzu, posypujemy podsmażoną cebulką i polewamy śmietaną.Smacznego!