Wykonanie
Dzień dobry!Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy
razy w życiu (z czego 2
razy odbyły się w ostatnich 2 dniach).Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej
pory to właśnie będzie przepis, który
będę wykorzystywać do robienia tego dania.
Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z
mięsem.Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek 7 cm).Zapraszam!Składniki:Ciasto:500 g
mąki pszennej1
jajko2
żółtka50 g miękkiego
masła1 łyżeczka
soliciepła
woda (z zimną również wyjdą)Farsz:500 g
ziemniaków (ugotowane, ostudzone, rozdrobnione)500 g
białego sera3 duże
cebule (posiekane w kostkę i podsmażone na złoto na
oleju)
sól,
pieprzśmietanapodsmażona
cebulkaWykonanie:Do dużej miski wsypujemy
mąkę,
sól, dodajemy
masło i siekamy je razem z
mąką. Następnie dodajemy
jajko,
żółtka, odrobinę
wody i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Wody dodajemy do czasu aż ciasto będzie zwarte i elastyczne, jeszcze przez chwilę je wyrabiamy.
Ziemniaki,
ser,
cebulkę i
przyprawy dokładnie mieszamy.Blat podsypujemy
mąką, odrywamy kawałek ciasta i dość cienko go wałkujemy (nie lubię gdy ciasto przeważa nad farszem). Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Na środek każdego układamy odrobinę farszu, sklejamy brzegi (można posmarować je lekko
wodą, roztrzepanym
jajkiem lub po sklejeniu podociskać brzegiem widelca) dokładnie, aby farsz w czasie gotowania się nie wydostał z pierogów.Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy aby nie przywarły do
spodu, gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane pierogi układamy na talerzu, posypujemy podsmażoną
cebulką i polewamy
śmietaną.Smacznego!