Wykonanie
Zapraszam dzisiaj na pyszne pierożki z
ziemniakami i
twarogiem, czyli pierogi ruskie. Bardzo je lubię i chyba należą do moich ulubionych. Zresztą ja lubię wszystkie pierogi i nadziewam je różnymi składnikami. Pierogi przygotowałam z przepisu z książki Doroty Dardzińskiej "Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa" .Książkę dostałam z Księgarni Egros . Bardzo spodobały mi się przepisy, jakie się tam znajdują, ciekawe i wyglądające pysznie. Bardzo wiele z nich mnie zainspirowało, polecam Wam tą książkę, naprawdę super przepisy, dla każdego. Pierożki wyszły smakowite, można je podać od razu z
wody lub podsmażyć na masełku. Super także na świąteczny stół obok pierogów z
kapustą i
grzybami.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki: na ciasto- 500 g
mąki pszennej- 1
jajko- szklanka gorącej
wody-
sól- 2-3 łyżki
oleju do gotowania na farsz- 750 g
ziemniaków- 500 g
twarogu- łyżka gęstej
śmietany- 2 duże
cebule - pokrojone w kostkę i zeszklone na patelni na
maśle-
sól i
pieprzWykonanie:Farsz -
ziemniaki gotujemy i studzimy, ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy
twaróg, połowę
cebulki,
śmietanę,
sól i
pieprz, mieszamy.Ciasto - do miski wsypujemy przesianą
mąkę, wbijamy
jajko, lekko mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy
wodę i mieszamy dłonią. Ugniatamy ciasto na gładką i sprężystą masę, jeśli jest potrzeba podsypujemy
mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło.Na stolnicy podsypanje lekko
mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy.Do dużego garnka wlewamy
wodę, dodajemy
sól i
olej, pierogi wrzucamy do wrzatku i gotujemy około 10 minut, jak wypłyną na wierzch to jeszcze gotujemy 2 minuty, wyjmujemy na talerze. Ja swoje posypałam po prostu posiekanym
szczypiorkiem, dla chłopaków podałam z resztą
cebuli.Smacznego :-)