ßßß
Oj, były pyszne!Pierogi usmażone w głębokim oleju warte są grzeszku,aby choć raz zjeść je w tej wersji.Cóż mam powiedzieć: lepszych nie jadłam!Tak smakowały jak wyglądały :)Polecam!Składniki na 20 bardzo dużych pierogów:(moje były wielkości pięści :)Ciasto:250 g ciepłej wody1 jajko560 g mąki pszennej4 łyżki olejuWszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne.Farsz:600 g ziemniaków, ugotowanych i wystudzonych500 g twarogu2 łyżki kaszy manny150 g cebuli, pokrojonej w kostkę i usmażonejsól i pieprz do smakuZiemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek. Wykrawać krążki szklanką, na każdy placek nałożyć farsz i zlepiać pierogi.Gotowe pierogi smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do temp. 180 st.C z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym.Podawać ze smażoną cebulką lub skwarkami.Smacznego!