ßßß Cookit - przepis na Smażone pierogi ruskie

Smażone pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Oj, były pyszne!
Pierogi usmażone w głębokim oleju warte są grzeszku,
aby choć raz zjeść je w tej wersji.
Cóż mam powiedzieć: lepszych nie jadłam!
Tak smakowały jak wyglądały :)
Polecam!
Składniki na 20 bardzo dużych pierogów:
(moje były wielkości pięści :)
Ciasto:
250 g ciepłej wody
1 jajko
560 g mąki pszennej
4 łyżki oleju
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne.
Farsz:
600 g ziemniaków, ugotowanych i wystudzonych
500 g twarogu
2 łyżki kaszy manny
150 g cebuli, pokrojonej w kostkę i usmażonej
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek. Wykrawać krążki szklanką, na każdy placek nałożyć farsz i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do temp. 180 st.C z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać ze smażoną cebulką lub skwarkami.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2014/03/smazone-pierogi-ruskie.html