Wykonanie
Pierogi ruskie są daniem dość czasochłonnym. Lecz ja zdecydowanie wolę poświęcić czas na ich zrobienie, aniżeli zjeść kupne, które jakoś do mnie nie trafiają. Dla mnie pierogi muszą
mieć cienkie i mięciutkie ciasto, a przede wszystkim muszą
mieć dużo farszu, gdyż lubię go czuć.
Składniki:(na 25 pierogów)1. Ciasto:400g
mąki pszennej ( ja dałam
tortową),1
jajko,szczypta
soli,270ml
wody (wrzątek).2. Farsz:700g obranych
ziemniaków,1 duża
cebula,250g
twarogu tłustego,
sól,
pieprz,
olej do podsmażenia.3. Ponadto:1 duża
cebula,
olej do podsmażenia.Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.
Twaróg i
ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na
oleju - zeszklić. Ostudzić.
Ziemniaki,
twaróg i zeszkloną
cebulę wymieszać, dodać
soli i
pieprzu do smaku.
Mąkę wsypać do miski,posolić lekko.
Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlewać powoli
wodę. Mieszać na początku łyżką by się nie poparzyć. Po chwili dodać
jajko i wyrabiać ciasto. Dosypywać
mąki w razie potrzeby - gdyby ciasto się za mocno kleiło do rąk.
Wyrobione ciasto podzielić na pół. Podsypać blat
mąką by ciasto się nie przykleiło. Rozwałkować pierwszą część.
Szklanką wykroić koła.
Z farszu uformować dość spore kulki i położyć na wyciętych kołach.
Pierogi skleić. Z drugą połową ciasto postąpić tak samo.Pokroić
cebulę w kostkę i podsmażyć. Ugotować osoloną
wodę z łyżką
oleju. Do gotującej się
wody wrzucić pierogi, po chwili od
spodu lekko zamieszać by się nie przykleiły do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch po chwili je wyjąć. Gdy pierogi będą od razu dzielone na porcje, polać je tłuszczykiem z
cebulką na talerzu. Natomiast gdy będą podawane trochę później, najlepiej jest wyłożyć je do naczynia żaroodpornego. Polać tłuszczem z
cebulą i spróbować z nim pierogi delikatnie wymieszać, by się nie posklejały.
Smacznego!!!