Wykonanie
Dawno miałam ochotę na pierogi, a że
twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do
mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam!
SKŁADNIKI:Ciasto:- 350 g
mąki pszennej- 150 g
mąki żytniej pełnoziarnistej- 1
jajko- 2 łyżki
oleju- szczypta
soli- gorąca
woda (0,5 do 1 szklanki)Farsz:- ok. 1 kg ugotowanych, gorących
ziemniaków- 1 duża
cebula pokrojona w kostkę i ozłocona na
oleju- klinek
twarogu (ok. 250 g)-
sól i
pieprzBoczek i
cebulka do okraszeniaPRZYGOTOWANIE:Ugotowane i gorące
ziemniaki tłuczemy wraz z
serem i złota
cebulką - ja dodaję z małą ilością tłuszczu, na którym była smażona. Solimy i sporo
pieprzymy do smaku. Z farszu ma powstać jednolita masa.Na stolnicy z mąk usypujemy kopczyk, robimy w środku dziurę i dodajemy
jajko,
olej i
sól. Zagniatamy ciasto dodając po troszce gorącej
wody, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Ciasto dzielimy na pół. Cienko wałkujemy i wycinamy (koła można szklanką) prostokąty. Na każdy nakładamy farsz - ile jesteśmy w stanie i bardzo dokładnie zaklejamy. Gotujemy partiami na wrzącej i osolonej wodzie - ok. 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Podajemy okraszone
boczkiem i
cebulką podsmażonymi na tłuszczu. Smacznego!Rady: moje zostały dodatkowo podsmażone na patelni - mąż tak woli :)