ßßß
 
            
         Zapraszam dzisiaj na pyszne pierożki z ziemniakami i twarogiem, czyli pierogi ruskie. Bardzo je lubię i chyba należą do moich ulubionych. Zresztą ja lubię wszystkie pierogi i nadziewam je różnymi składnikami. Pierogi przygotowałam z przepisu z książki Doroty Dardzińskiej "Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa" .Książkę dostałam z Księgarni Egros . Bardzo spodobały mi się przepisy, jakie się tam znajdują, ciekawe i wyglądające pysznie. Bardzo wiele z nich mnie zainspirowało, polecam Wam tą książkę, naprawdę super przepisy, dla każdego. Pierożki wyszły smakowite, można je podać od razu z wody lub podsmażyć na masełku. Super także na świąteczny stół obok pierogów z kapustą i grzybami.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki: na ciasto- 500 g mąki pszennej- 1 jajko- szklanka gorącej wody-sól- 2-3 łyżki oleju do gotowania na farsz- 750 g ziemniaków- 500 g twarogu- łyżka gęstej śmietany- 2 duże cebule - pokrojone w kostkę i zeszklone na patelni na maśle- sól i pieprzWykonanie:Farsz - ziemniaki gotujemy i studzimy, ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy twaróg, połowę cebulki, śmietanę, sól i pieprz, mieszamy.Ciasto - do miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajko, lekko mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy wodę i mieszamy dłonią. Ugniatamy ciasto na gładką i sprężystą masę, jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło.Na stolnicy podsypanje lekko mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy.Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i olej, pierogi wrzucamy do wrzatku i gotujemy około 10 minut, jak wypłyną na wierzch to jeszcze gotujemy 2 minuty, wyjmujemy na talerze. Ja swoje posypałam po prostu posiekanym szczypiorkiem, dla chłopaków podałam z resztą cebuli.Smacznego :-)
Zapraszam dzisiaj na pyszne pierożki z ziemniakami i twarogiem, czyli pierogi ruskie. Bardzo je lubię i chyba należą do moich ulubionych. Zresztą ja lubię wszystkie pierogi i nadziewam je różnymi składnikami. Pierogi przygotowałam z przepisu z książki Doroty Dardzińskiej "Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa" .Książkę dostałam z Księgarni Egros . Bardzo spodobały mi się przepisy, jakie się tam znajdują, ciekawe i wyglądające pysznie. Bardzo wiele z nich mnie zainspirowało, polecam Wam tą książkę, naprawdę super przepisy, dla każdego. Pierożki wyszły smakowite, można je podać od razu z wody lub podsmażyć na masełku. Super także na świąteczny stół obok pierogów z kapustą i grzybami.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki: na ciasto- 500 g mąki pszennej- 1 jajko- szklanka gorącej wody-sól- 2-3 łyżki oleju do gotowania na farsz- 750 g ziemniaków- 500 g twarogu- łyżka gęstej śmietany- 2 duże cebule - pokrojone w kostkę i zeszklone na patelni na maśle- sól i pieprzWykonanie:Farsz - ziemniaki gotujemy i studzimy, ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy twaróg, połowę cebulki, śmietanę, sól i pieprz, mieszamy.Ciasto - do miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajko, lekko mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy wodę i mieszamy dłonią. Ugniatamy ciasto na gładką i sprężystą masę, jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło.Na stolnicy podsypanje lekko mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy.Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i olej, pierogi wrzucamy do wrzatku i gotujemy około 10 minut, jak wypłyną na wierzch to jeszcze gotujemy 2 minuty, wyjmujemy na talerze. Ja swoje posypałam po prostu posiekanym szczypiorkiem, dla chłopaków podałam z resztą cebuli.Smacznego :-)


