ßßß Cookit - przepis na BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN.

BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN.

nazwa

Wykonanie

"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały dwie baby (bo nam wciąż mało). I teraz, gdy normalni ludzie latają z mopem i w głowie mają święta, my organizujemy domek dla nowego członka rodziny. Jego mieszkanko musi mieć szybki, wentylacje, pięterka, skałki i inne badyle. Plac zabaw, prywatne solarium, basen i restauracja również muszą być w wyposażeniu. 55 cm smok się zbliża - już odliczamy dni, a czas się dłuży jak doba kopciuszka, wybierającego groch z soczewicy! Aby więc gadzina miała z nami dobrze, makówki nasze zostają uruchamiane. I by proces myślowy objął łączenie deseczek, listewek i szybek w trwałą konstrukcję, musimy odżywić uśpione szare komórki - co w naszym wypadku jest nie lada wyzwaniem, bo mimo zmiany daty na kalendarzu one wciąż objęte są snem zimowym. Co więc pofałdowanym strukturom dodać może kopniaka, jak nie połączenie maku, amarantusa, bakalii i "cynamonowego raju"? Jak nic, łyżka miodu i woreczek przypraw uderzają w wyobraźnię i twórczość na tyle, że nasze smocze dziecko będzie miało chałupę "all inclusive".
SKŁADNIKI:
- półtorej szklanki ziarna amarantusa
- półtorej szklanki maku niebieskiego
- rodzynki sułtańskie 200 g
- rodzynki korynckie garść
- jagody inkaskie garść
- żurawina 2 garści
- cukier trzcinowy 2-3 łyżki
- miód 3-4 łyżki
- masło 2-3 łyżki
- orzechy włoskie drobno siekane pół szklanki
- Ziarenka " Cynamonowy raj ", 2 garści,
WYKONANIE:
Amarantus zalewamy wodą - 3 szklanki i pozostawiamy na noc do napęcznienia, następnie gotujemy aż woda się wchłonie.
Mak zalewamy wodą i zostawiamy aż napęcznieje i gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Mieszamy amarantus, mak i pozostałe składniki, jeśli wytworzy się nadmiar płynu, odlewamy go i gotujemy, aż zgęstnieje i wytworzy się syrop.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Po tym jak się okazało, że nie możemy jeść pszenicy, więc musimy pożegnać się z kutią i z makaronem z makiem, nasz mały kulinarny świat się zwalił. Armagedon nastąpił z niemałym hukiem i swój koniec miał w szpitalu. Historia niezbyt ciekawa i smaczna, więc lepiej jej nie opisywać. Długo cierpieliśmy po próbie konsumpcji, później nastała choroba "na mak". Mieliśmy cholerną ochotę na coś makowego, co nie jest struclą. Wykombinowałyśmy sobie mak z amarantusem i... musimy przyznać, że dla nas to był strzał w 10-tkę. Obie zgodnie stwierdziłyśmy (a faceci potwierdzili), że ta propozycja, jest o niebo lepsza od oryginału. Polecamy więc zdrowszą, smaczniejszą i bezglutenową wersję kutii.
MAK NIEBIESKI:
- Bogaty w komplet witamin (A, D, E, C),
- Doskonałe źródło wapnia, (100 g = 1266 mg wapnia = 140% dziennego zapotrzebowania organizmu),
- zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.
- bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych - błonnika (przyśpiesza pracę jelitowy).
- 100 g maku ma = 478 kcal.
Z maku wyczarować cuda można bez problemu, ale znaleźć dobry mak to już jest wyzwanie. Zwykle smakosze wyrywają sobie włosy z głowy, bo niebieskie drobinki są zwietrzałe - pozbawione smaku i aromatu. Na złym produkcie nie stworzymy dzieła, a jego lekką podróbkę, która nie oczaruje i zostawi poczucie niespełnienia kulinarnego/matczynowego/gospodyniowego itd. Na szczęście my odnalazłyśmy idealny dla nas, odpowiednio zapakowany, aromatyczny, smaczny mak, który już sam w sobie jest gwarancją udanej potrawy. Zaopatrujemy się tutaj: SKWORCU .
AMARANTUS:
/Zboże XXI wieku, szarłat, złoto inków :)
- Ma niewiele sodu
- stanowi doskonałe źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- cechuje go dużą zawartość wapnia i tokotrienoli (czynnik przeciwzapalny)
- Zawiera łatwo trawioną i przyswajalną skrobię,
- jest bogaty w dobrze przyswajalne białko oraz żelazo i wapń.
- Zawiera antyoksydanty,
- Z powodzeniem można go stosować w żywieniu osób z hiperlipidemią, anemią, miażdżycą, cukrzycą, chorobami układu nerwowego, krążenia, układu kostnego, chorych na celiakię
- 100 gram nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez, czyli więcej niż w przypadku szpinaku
- To bogate źródło skwalenu – naturalnego składniku lipidów, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, wspomaga organizm w oczyszczaniu się z toksyn przemysłowych i opóźnia proces starzenia się komórek,
To "zapomniane zboże" powinno być stałym elementem każdego człowieka, który dba o swój organizm. Odpowiednio przygotowany może być bazą do wypieków, deserów, dań głównych czy śniadań. Jedyne co może nas ograniczać przy łączeniu go z innymi smakami, to nasza fantazja (a w zasadzie jej brak). U nas na niedobory kreatywności narzekać nie możemy, więc przetestowałyśmy już niejedno połączenie. Zdecydowanie genialnie smakuje z makiem, ale i z owocami, czy najprościej - z mlekiem, będzie świetną alternatywą dla tego co powszechnie znane.
Amarantusa można kupić na większości stanowisk ze zdrową żywnością, ale tam często możemy zostawić i rozum i gotówkę, więc lepiej zaopatrzyć się chociażby tu: SKWORCU .
BAKALIE:
Rodzynki:
- Przeciwdziałają osteoporozie - zawierają wapń i bor,
- są dość dobrym źródłem błonnika,
- Zawierają magnez, potas, cynk, żelazo i witaminy z grupy B, C, E,
- pomagają w utrzymaniu koncentracji,
- poprawiają pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność.
Orzechy:
- zawierają l-argininę - substancję, z której powstaje tlenek azotu odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń wieńcowych.
- Mają dużo witaminy E utrudniającej złemu cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń.
- zawierają spore ilości białka i tłuszczów, obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwzakrzepowych i obniżające poziom złego cholesterolu we krwi.
- zawierają kwas foliowy, dużo potasu, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor, miedź, a także poprawiający koncentrację magnez.
MIESZANKA BEZGLUTENOWYCH ZIAREN - ZIARENKOWO "CYNAMONOWY RAJ"
Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki
"Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw. Słonecznik, dzięki zawartości wit. E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i dbają o układ krwionośny. Cynamon wspomaga pracę mózgu, posiada też właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, antynowotworowe, antyalergiczne i przeciwgrzybiczne. Kardamon reguluje pracę układu trawiennego, znajduje też zastosowanie w leczeniu astmy. Posiada właściwości antyseptyczne i poprawia przemianę materii. Goździki znane są jako jeden z najlepszych przeciwutleniaczy. Działają antywirusowo i antybakteryjnie. Dostarczają magnezu, wapnia, witaminy C i K oraz kwasów Omega-3." (Ziarenkowo)
Mieszanka w której trzeba się zakochać, aczkolwiek nie trzeba ze sobą walczyć aby strzała amora ugodziła w samo serce, żołądek, podniebienie i mózg. Wystarczy spróbować i koniec - przepadło, kupidyn ładuje swoją broń w najczulsze punkty ofiary. Ta miłość - jak na miłość przystało, owocuje w "zdrowe wnętrze w pięknym opakowaniu". Nasz organizm, uroda i podniebienie mogą być z nas dumne. :) Mieszankę można kupić tu: ZIARENKOWO .
Aby Wam nic nie umknęło z naszych kuchennych, kulinarnych poczynań:
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2015/03/bezglutenowa-pseudokutia-czyli-mak-z.html