ßßß
Składniki:500 gramów maku białego500 gramów maku niebieskiego2 olejki migdałowe100 gramów daktyli150 gramów rodzynek200 gramów migdałówszklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej200 gramów orzechów włoskich3 łyżki prawdziwego miodułyżka masła6 ubitych na sztywno białekWykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej.