Wykonanie
Najlepsza masa jaką kiedykolwiek
jadłam z dużą ilością
bakalii. Polecam zrobienie swojej masy makowej bo jest znacznie lepsza od tej kupnej i przede wszystkim wiemy co w niej tak naprawdę się znajduje. Ostateczny smak masy możemy modyfikować poprzez dodanie bądź odjęcie niektórych
bakalii czy dodatków. Ja w tym roku pomieszałam
mak biały (pozostałość po rogalach Marcińskich) z
makiem niebieskim. Serdecznie polecam ;)
Składniki:500 gramów
maku białego500 gramów
maku niebieskiego2
olejki migdałowe100 gramów
daktyli150 gramów
rodzynek200 gramów
migdałówszklanka kandyzowanej
skórki pomarańczowej200 gramów
orzechów włoskich3 łyżki prawdziwego
miodułyżka
masła6 ubitych na sztywno
białekWykonanie:
Mak sparzyć w
mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony
mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce
masła, studzimy. Do wystudzonego
maku dodajemy 3 łyżki
miodu, pokrojone na mniejsze kawałki
daktyle,
rodzynki,
migdały,
orzechy oraz kandyzowaną
skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2
olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone
białka i delikatnie dodajemy do masy makowej.