ßßß Cookit - przepis na Masa makowa

Masa makowa

nazwa

Wykonanie

Najlepsza masa jaką kiedykolwiek jadłam z dużą ilością bakalii. Polecam zrobienie swojej masy makowej bo jest znacznie lepsza od tej kupnej i przede wszystkim wiemy co w niej tak naprawdę się znajduje. Ostateczny smak masy możemy modyfikować poprzez dodanie bądź odjęcie niektórych bakalii czy dodatków. Ja w tym roku pomieszałam mak biały (pozostałość po rogalach Marcińskich) z makiem niebieskim. Serdecznie polecam ;)
Składniki:
500 gramów maku białego
500 gramów maku niebieskiego
2 olejki migdałowe
100 gramów daktyli
150 gramów rodzynek
200 gramów migdałów
szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
200 gramów orzechów włoskich
3 łyżki prawdziwego miodu
łyżka masła
6 ubitych na sztywno białek
Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/12/masa-makowa.html