ßßß
Składniki masa makowa:500 gramów białego maku500 gramów maku niebieskiego2 olejki migdałowe100 gramów daktyli150 gramów rodzynek200 gramów migdałówszklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej200 gramów orzechów włoskich3 łyżki prawdziwego miodułyżka masła6 białek ubitych na sztywnoWykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej.Składniki ciasto:3,5 szklanki mąki pszennej180 ml letniego mleka150 gramów roztopionego i przestudzonego masła6 żółtek45 gramów świeżych drożdży6 łyżek cukru >pół łyżeczki soli1,5 łyżki spirytusuWykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn, gdy podwoją swoją objętość dodać je do przesianej mąki. Następnie dodawać kolejne składniki na sam koniec dodając roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawić je do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 lub 3 części i z każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta. Na każdy prostokąt nałożyć masę makową, zostawiając jednak trochę wolnego miejsca po bokach ciasta i zwinąć je w roladę. Boki ciasta podłożyć pod spód. Gotową roladę makową owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia (pozostawiając jednak trochę wolnego miejsca pomiędzy papierem a ciastem) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.Smacznego ;)