Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na roladę
makową która w tym roku gościła na moim świątecznym
stole. Może u Was pojawi się na Sylwestra?Ciasto jest bardzo smaczne, niezwykle miękkie i wprost rozpływające się w ustach. Osobiście sprawdziłam i
mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość.Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki . Bardzo polecam ;)
Składniki masa makowa:500 gramów białego
maku500 gramów
maku niebieskiego2
olejki migdałowe100 gramów
daktyli150 gramów
rodzynek200 gramów
migdałówszklanka
skórki pomarańczowej kandyzowanej200 gramów
orzechów włoskich3 łyżki prawdziwego
miodułyżka
masła6
białek ubitych na sztywnoWykonanie:
Mak sparzyć w
mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony
mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce
masła, studzimy. Do wystudzonego
maku dodajemy 3 łyżki
miodu, pokrojone na mniejsze kawałki
daktyle,
rodzynki,
migdały,
orzechy oraz kandyzowaną
skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2
olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone
białka i delikatnie dodajemy do masy makowej.Składniki ciasto:3,5 szklanki
mąki pszennej180 ml letniego
mleka150 gramów roztopionego i przestudzonego
masła6
żółtek45 gramów świeżych
drożdży6 łyżek
cukru >pół łyżeczki
soli1,5 łyżki
spirytusuWykonanie: Z
drożdży zrobić rozczyn, gdy podwoją swoją objętość dodać je do przesianej
mąki. Następnie dodawać kolejne składniki na sam koniec dodając roztopione
masło. Dokładnie wyrobić ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawić je do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 lub 3 części i z każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta. Na każdy prostokąt nałożyć masę
makową, zostawiając jednak trochę wolnego miejsca po bokach ciasta i zwinąć je w roladę. Boki ciasta podłożyć pod spód. Gotową roladę
makową owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia (pozostawiając jednak trochę wolnego miejsca pomiędzy papierem a
ciastem) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.Smacznego ;)