Wykonanie
Święta w pełni, więc czas na świąteczne wypieki. Boże Narodzenie nie może obyć się oczywiście bez makowca. W tym roku po raz pierwszy gościł u nas makowiec zawijany. Tradycyjny z przepisu babci. Robiłyśmy go po raz pierwszy, ale wyszedł doskonale :)przepis na dwa ciasta
CIASTO:3 szklanki
mąki pszennej150 ml
mleka150 g
masła6
żółtek6 łyżek
cukrucukier waniliowy1,5 łyżki
oleju1,5 łyżki
spirytususzczypta
soli50 g
drożdżyMASA MAKOWA:300 g
maku200 g
cukru6
białek100 g
rodzynek50 g
orzechów włoskich50 g
migdałów50 g
skórki pomarańczowejłyżka
miodułyżka
masłakilka kropel
olejku migdałowegoszczypta
cynamonuCIASTO: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miseczki rozkrusz
drożdże i wymieszaj je z łyżeczką
cukru. Podgrzej
mleko, tak aby było letnie ( nie może być bardzo gorące!).
Drożdże zalej letnim
mlekiem, wymieszaj tak, aby
drożdże się rozpuściły. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę z dodatkiem szczypty
soli, przesiej, uformuj je na kształt wulkanu. W zagłębienie wlej zaczyn
drożdżowy. Następnie dodaj
żółtka wymieszane z
cukrem i
cukrem waniliowym. Wyrób gładkie ciasto.
Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj
spirytus i
masło. Ponownie wyrabiaj ciasto. Im dłużej wyrabiasz, tym lepiej :) Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.MASA: Do gorącego
mleka wsyp
mak, gotuj ok. 15. minut. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie odcedź
mak na sitku o drobnych oczkach, a następnie zmiel go w maszynce ok. 3
razy. Do tak przygotowanego
maku dodaj:
miód, rozpuszczone
masło,
cukier,
olejek migdałowy,
cynamon oraz
bakalie. Wymieszaj. Z
białek ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z masą
makową.CIASTO: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta, a następnie posmaruj delikatnie
białkiem jajka. Na ciasto wyłóż połowę masy i rozsmaruj, tak aby górny brzeg ciasta pozostał bez masy. Następnie zroluj ciasto, zaczynając od dolnego brzegu. Brzegi rulonu zlep i podwiń pod spód. Przygotuj papier do pieczenia, powinien być troszkę większy niż powierzchnia rozwałkowanego ciasta. Papier posmaruj delikatnie
olejem, następnie zrób małą zakładkę w połowie wysokości papieru. Zrolowane ciasto przełóż delikatnie na papier, tak aby zostawić troszkę miejsca przy dolnym
rogu.
Owiń ciasto papierem, tak aby sklejenie ciasta znalazło się na spodzie blachy, a zakładka papieru znalazła się u góry ciasta. Na koniec przełóż ciasta na blachę. Piec ok. 30. minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia, a następnie rozetnij papier, wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj ciasto według uznania.Smacznego :)