ßßß
masa makowa: Mak zalewamy 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.W przypadku, kiedy się nam bardzo spieszy, mak można zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut.Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać.*jeśli wolicie, możecie też użyć gotowej masy makowejciasto drożdżowe : piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 C. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i odstawiamy do wyrośnięcia.Masę makową rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą makową i zawijamy w papier do pieczenia posmarowany margaryną. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 - 50 minut.dekoracja: Cukier puder wsypujemy do miseczki i rozcieramy z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodajemy odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypujemy cukru pudru. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem i posiekanymi orzechami.