ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

nazwa

Wykonanie

Jedyną rzeczą jaka powstrzymuję mnie przed częstszym pieczeniem ciast z makiem jest...mak, a raczej jego ucieranie. Wykorzystałam więc masę makową z puszki. Makowiec zawijany, ciasto bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół, wyszedł wyśmienity i bardzo wilgotny. Co prawda nieco mi popękał (ten na zdjęciu właśnie), pozostałe są tylko lekko muśnięte Ponoć pękaniu ma zapobiec dodatkowe wyrastanie, gdy makowce już są zwinięte, czego nie było w przepisie, a czego nie mogę potwierdzić, bo prawie natychmiast po zawinięciu w papier wsunęłam je do piekarnika. Polecam nie tylko na święta.
Ciasto na 3 strucle:
3 szklanki maki pszennej
180 ml letniego mleka
150 g masła(lub margaryny), rozpuszczonej
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży inastant
6 łyżek cukru
1 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki alkoholu
1 duże opakowanie cukru waniliowego
masa makowa:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa wedle uznania lub
850 g gotowej masy makowej
2 białka
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2, 3 łyżki gorącej wody
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz mlekiem(letnim) i odstawiamy na około 15 minut. W przypadku użycia drożdży instant, czynność tą omijamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 1 - 1,5 godziny)
Masa makowa:
Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki a na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które na pozostało z ciasta)
Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na 3 prostokątne placki, nakładamy masę makową, zawijamy w pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków) w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypujemy mąką w celu zawinięcia masy. Końce makowców podkładamy pod spód.
Pieczemy w temp 180 - 190 st C przez około 30-40 minut. Ze składników na lukier ucieramy gładką masę i smarujemy nim ciasto. Można posypać makiem.
Przepis Doroty z bloga Moje wypieki
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/12/makowiec-zawijany.html