Wykonanie
Jedyną rzeczą jaka powstrzymuję mnie przed częstszym pieczeniem ciast z
makiem jest...
mak, a raczej jego ucieranie. Wykorzystałam więc masę
makową z puszki. Makowiec zawijany, ciasto bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół, wyszedł wyśmienity i bardzo wilgotny. Co prawda nieco mi popękał (ten na zdjęciu właśnie), pozostałe są tylko lekko muśnięte Ponoć pękaniu ma zapobiec dodatkowe wyrastanie, gdy makowce już są zwinięte, czego nie było w przepisie, a czego nie
mogę potwierdzić, bo prawie natychmiast po zawinięciu w papier wsunęłam je do piekarnika. Polecam nie tylko na święta.
Ciasto na 3
strucle:
3 szklanki
maki pszennej180 ml letniego
mleka150 g
masła(lub
margaryny), rozpuszczonej6
żółtek45 g świeżych
drożdży lub 1 opakowanie
drożdży inastant6 łyżek
cukru1 1/2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki
alkoholu1 duże opakowanie
cukru waniliowegomasa makowa:500 g
maku250 g
cukru100 g
rodzynek50 g
orzechów włoskich1 łyżka
mioduolejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku1 łyżka
miękkiej margarynykandyzowana
skórka pomarańczowa wedle uznania lub850 g gotowej masy makowej2
białkalukier:1/2 szklanki
cukru pudru2, 3 łyżki gorącej
wodyCiasto drożdżowe:
Drożdże rozpuszczamy z
cukrem oraz
mlekiem(letnim) i odstawiamy na około 15 minut. W przypadku użycia
drożdży instant, czynność tą omijamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 1 - 1,5 godziny)Masa makowa:
Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej
wody, odstawiamy do wystygnięcia, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki a na końcu delikatnie mieszamy z ubitym
białkiem, które na pozostało z ciasta)Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na 3 prostokątne placki, nakładamy masę
makową, zawijamy w pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając
boków) w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypujemy
mąką w celu zawinięcia masy. Końce makowców podkładamy pod spód.Pieczemy w temp 180 - 190 st C przez około 30-40 minut. Ze składników na
lukier ucieramy gładką masę i smarujemy nim ciasto. Można posypać
makiem.Przepis Doroty z bloga Moje wypieki