Wykonanie
Jedna z najlepszych
strucli drożdżowych jaką miałam okazję do tej
pory jeść. Robię ją od kilku lat na każde Boże Narodzenie. Ciasto jest mięciuteńkie i delikatne. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Można przygotować ją jeszcze na kilka dni przed Świętami i nic nie straci na smaku :) W tym roku wyjątkowo brzydko mi się zwinęła, ale co tam...i tak jest pyszna :) Z przepisu znalezionego na blogu Moje Wypieki wychodzą trzy
strucle. Polecam baaaaardzo :)Składniki na
ciasto drożdżowe:3 szkl.
mąki pszennej (+ok. 1/2 szkl do podsypywania)180ml letniego
mleka150g roztopionej
margaryny lub
masła (ostudzonej)6
żółtek (
białka odłożyć do masy)45g świeżych
drożdży lub 21g suchych6 łyżek
cukru1,5 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soli1,5 łyżki
spirytusu16g
cukru waniliowegoDrożdże rozpuścić z
cukrem w
mleku i odstawić na ok. 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsceSkładniki na masę
makową:500g
maku250g
cukru100g
rodzynek50g posiekanych
orzechów włoskich1 łyżka
mioduolejek migdałowy do smaku lub
amarettocynamon do smaku1 łyżka
miękkiej margarynykandyzowana
skórka pomarańczowa6
białek ubitych na sztywnoponadto:
lukier (
cukier puder roztarty w odrobinie wrzątku lub w
białku i wrzątku)troszkę
maku do dekoracjipergamin (papier do pieczenia)
olejMak zaparzyć w 500 ml wrzącej
wody i odstawić do wystygnięcia. Dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki. i wymieszać. Na koniec dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkować prostokątne placki podsypując
mąką.Na każdym rozsmarować masę
makową pozostawiając ok. 3cm dookoła każdego z brzegów. Zwinąć roladę niezbyt ciasno a końce skleić. Następnie kawałek pergaminu smarujemy
olejem i zawijamy w niego
struclę (zostawiamy ok 1 cm luzu w środku ale tak by papier się nie odwinął). Kładziemy na blaszce w odstępach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut w temp. 180-190 stopni. Gotowe rolady studzimy a następnie polewamy lukrem i posypujemy
makiem.Smacznego :)