Wykonanie
Smaczny, wilgotny, mięciutki makowiec z dobrze wypieczoną skórką. Bardzo długo zachowuje świeżość. Makowiec pełen masy makowej połączonej z mnóstwem
rodzynek i
orzechów włoskich. Na pewno lepszy niż z
cukierni. Piekę go kilka
razy do roku i za każdym razem wychodzi idealnie.
Składniki na ciasto:- 3 szklanki
mąki pszennej- 180 ml ciepłego
mleka- 150 g roztopionej i ochłodzonej
margaryny- 5
żółtek (
białka przydadzą się do masy makowej)- 50 g świeżych
drożdży- 5 łyżek
cukru- 1 łyżka
oleju- 0,5 łyżeczki
soli- 2 łyżki
alkoholu spirytusowego (ja
daję rum)- opakowanie
cukru waniliowegoSkładniki na masę
makową:- 0,5 kg
maku niebieskiego- 200 g
cukru- 100 g
rodzynek- 50-60 g
orzechów włoskich (posiekanych)- 2 łyżki
miodu-
olejek migdałowy- łyżeczka
cynamonu- 1 łyżka
masła lub
margaryny (miękkiej)Składniki na dekorację:-
lukier (
woda,
cukier puder,
sok z cytryny)- 2 łyżki suchego
makuPrzygotowanie ciasta:Z
drożdży zrobić zaczyn (
drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego
mleka, dodać 2 łyżki
cukru, 2 łyżki
mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut).
Mąkę przesiać, dodać suche składniki, wymieszać, dodać mokre składniki i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).Przygotowanie masy makowej:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej
wody, odstawić do wystygnięcia. Zimny
mak zemleć dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ubić piane z
białek pozostałych z przygotowania ciasta. Ubita pianę delikatnie wymieszać z masą
makową.Przygotowanie i zawijanie
strucli:Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować i uformować prostokąty. W razie konieczności podsypać delikatnie
mąką. Na każdy prostokąt nakładać masę
makową w ten sposób, aby z obydwu
boków i dołu zostały około 2 cm wolnego ciasta. Zawijać ciasno ciasto od góry do dołu. Obydwa końce makowca podwinąć pod spód, owinąć
strucle papierem do pieczenia w formie tuby (ja zawijam 3
razy) zostawiając około 3-4 cm niezawiniętego papieru z każdej strony. Papier powinien być nieprzywieralny (nasączony tłuszczem), jak nie jest taki to należy go delikatnie posmarować, aby nie przykleił się do makowca. Układać na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Ciasto odwijać z papieru po całkowitym wystygnięciu, polać
cukrem i posypać
makiem.