ßßß Cookit - przepis na Strucla makowa

Strucla makowa

nazwa

Wykonanie

Makowiec na Swięta musi być. W zeszłym roku gościł u nas makowiec japoński, a w tym po raz pierwszy odważyłam się upiec makowe strucle. Sięgnełam po sprawdzony przepis Dorotki( troszkę go modyfikujac). Powiem jedno, to super przepis. Makowce udały się wyśmienicie. Ciasto jest bardzo elestyczne i dobrze się formuje, może dlatego, że od siebie dodałam makę Manitoba o dużej zawartości białka.
Polecam serdecznie)
Ciasto drożdżowe na 2 strucle:
· 350 g mąki pszennej – o dużej zawartosci białka(14,0 g)/ glutenu,
· 120 ml letniego mleka
· 100 g margaryny/masła, (roztopionej, ochłodzonej)
· 4 żółtka
· 30 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
· 4 łyżki cukru
· 1 łyżka oleju
· 3/4 łyżeczki soli
· 1 łyżka spirytusu
· 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
· 500 g maku
· 200 g cukru
· 100 g rodzynków
· 50 g orzechów włoskich, posiekanych
· olejek migdałowy do smaku
· 1 łyżka miękkiej margaryny
· kandyzowana skórka pomarańczowa
· 4 białka
· Do dekoracji:
· lukier
Ciasto drożdżowe
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz . Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa
Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
W przypadku użycia maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30 min) w celu odparowania wody. W mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem).
Makowce zawijamy w posmarowany olejem pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od makowców o ok. 6 cm (3 cm po obu końcach). Końce tuby spinamy spinaczem, żeby papier się nie odwinął w czasie pieczenia. Między papierem a makowcem powinno być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut.
Ostygniete ciasto lukrujemy.
Składniki na lukier:
· pół szklanki cukru pudru
· 1 -2 łyżeczki soku z cytryny
Rozcieramy na gładką masę.
Smacznego :)
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/12/strucla-makowa.html