Wykonanie
Makowiec na Swięta musi być. W zeszłym roku gościł u nas makowiec japoński, a w tym po raz pierwszy odważyłam się upiec
makowe strucle. Sięgnełam po sprawdzony przepis Dorotki( troszkę go modyfikujac).
Powiem jedno, to super przepis. Makowce udały się wyśmienicie. Ciasto jest bardzo elestyczne i dobrze się formuje, może dlatego, że od siebie dodałam
makę Manitoba o dużej zawartości
białka.Polecam serdecznie)
Ciasto drożdżowe na 2
strucle:· 350 g
mąki pszennej – o dużej zawartosci
białka(14,0 g)/ glutenu,· 120 ml letniego
mleka· 100 g margaryny/masła, (roztopionej, ochłodzonej)· 4
żółtka· 30 g świeżych
drożdży lub 14 g suchych· 4 łyżki
cukru· 1 łyżka
oleju· 3/4 łyżeczki
soli· 1 łyżka
spirytusu· 1 duże opakowanie
cukru waniliowego (16 g)Masa makowa:· 500 g
maku· 200 g
cukru· 100 g
rodzynków· 50 g
orzechów włoskich, posiekanych·
olejek migdałowy do smaku· 1 łyżka
miękkiej margaryny· kandyzowana
skórka pomarańczowa· 4
białka· Do dekoracji:·
lukierCiasto drożdżoweRozpoczynamy od przygotowania zaczynu z
drożdży.
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego
mleka. Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżkę
mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i dodajemy do nich zaczyn z
drożdży - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz . Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa
Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej
wody, odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym
białkiem, które nam pozostało z ciasta).W przypadku użycia
maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć
mak (ok 20/30 min) w celu odparowania
wody. W mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę
masła, dodajemy
mak z puszki, ewentualnie
orzechy, smażoną
skórkę pomarańczową,
olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy
mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite
białka.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy
białkiem, nakładamy masę
makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je
białkiem).Makowce zawijamy w posmarowany
olejem pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od makowców o ok. 6 cm (3 cm po obu końcach). Końce tuby spinamy spinaczem, żeby papier się nie odwinął w czasie pieczenia.
Między papierem a makowcem powinno być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut.Ostygniete ciasto lukrujemy.Składniki na
lukier:· pół szklanki
cukru pudru· 1 -2 łyżeczki
soku z cytrynyRozcieramy na gładką masę.Smacznego :)