Wykonanie
Ciasta
makowe, z żadnymi świętami nie kojarzą się chyba tak mocno jak z Bożym Narodzeniem. Ja, za
makiem średnio przepadam ale żeby tradycji stało się zadość trzeba upiec przynajmniej
struclę. Chociaż w tym roku planuję jeszcze jedno, takie które upatrzyłam sobie w ubiegłym roku i nie zdążyłam go upiec.
ŹródłoSkładniki:3 szklanki
mąki pszennej + do podsypywania180 ml letniego
mleka150 g
margaryny (lub
masła), roztopionej, ochłodzonej6
żółtek (
białka odłożyć do masy, będą jeszcze potrzebne)45 g świeżych
drożdży lub 21 g suchych6 łyżek
cukru1,5 łyżki
olejupół łyżeczki
soli1,5 łyżki
spirytusu (lub np.
wódki,
rumu)1 duże opakowanie
cukru waniliowego (16 g)Masa makowa:500 g
maku250 g
cukru100 g
rodzynków50 g
orzechów włoskich, posiekanych1 łyżka
miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć
cukru)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku1 łyżka
miękkiej margarynykandyzowana
skórka pomarańczowa,Ponadto:
lukiertrochę
maku do dekoracjipergamin/papier do pieczenia
olejCiasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić z
cukrem oraz
mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Masa makowa:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej
wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym
białkiem, które nam pozostało z ciasta).Ciasto podzielić według uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę
makową, zawinąć w posmarowany
olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając
boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać
mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać
makiem.Smacznego:)