Wykonanie
Chciałam się dzisiaj rozpisać ale uznałam jednak, że zaczekam z tym tak długo aż nie
będę pewna więc tylko zapraszam na pyszny makowiec bo faktycznie jest pyszny tak jak pisała Dorota i co bardzo ważne świetnie się wyrabia ciasto do tego makowca, super się wałkuję i lekko zwija - polecam szczególnie nowicjuszom :)
Makowiec zawijany z przepisu Doroty klik
Ciasto drożdżowe na 3
strucle:3 szklanki
mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)180 ml letniego
mleka150 g
margaryny (lub
masła), roztopionej, ochłodzonej6
żółtek (
białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)45 g świeżych
drożdży lub 21 g suchych6 łyżek
cukru1,5 łyżki
olejupół łyżeczki
soli1,5 łyżki
spirytusu (lub np.
wódki,
rumu)1 duże opakowanie
cukru waniliowego (16 g)Masa makowa:500 g
maku250 g
cukru100 g
rodzynków50 g
orzechów włoskich, posiekanych1 łyżka
miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć
cukru)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku1 łyżka
miękkiej margarynykandyzowana
skórka pomarańczowa, wedle uznaniaPonadto:
lukiertrochę
maku do dekoracjipergamin/papier do pieczenia
olejWykonanie
ciasta drożdżowegoDrożdże rozpuścić z
cukrem oraz
mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej
wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym
białkiem, które nam pozostało z ciasta).Następnie
ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę
makową, zawinąć w posmarowany
olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając
boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać
mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.