ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

nazwa

Wykonanie

Makowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;)
2 rolady o wymiarach 31 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 40 - 45 minut
Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
180 ml letniego mleka
6 żółtek
150 g roztopionego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódka
ziarenka z laski wanilii
Nadzienie:
500 g suchego maku
170 g brązowego cukru
100 g rodzynków
50 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżka masła o temp. pokojowej
6 białek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier :
1 szkl. cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
kilka kropel soku z cytryny
Sposób wykonania :
Ciasto :
Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru, 1 /4 szkl. letniego mleka. W miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Zalewamy mlekiem ( nie może być gorące). Wymieszać , aż drożdże się rozpuszczą . Dodać mąkę i ponownie wymieszać , aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do ciasta odejmujemy o tyle mniej składników , które używaliśmy do rozczynu.
Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( mi robot kuchenny pomógł ).
Ubić białko na sztywną masę i połączyć z ciastem.
Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ).
Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm.
Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku.
Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem ciasta a papierem.
Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :)
Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/12/makowiec-zawijany.html