ßßß
Składniki (4-6 osób)600 g wołowiny600 g ziemniaków100 g suszonych pomidorów2 czerwone papryki2 czerwone cebule4 ząbki czosnku2-3 marchewkiprzecier pomidorowysuszone oreganoświeża bazyliapieprz kajeńskisól/pieprz/cukieroliwachleb ciabattaparmezanW garnku w którym gotujemy zupę rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy mięso pokrojone w kostkę i porządnie podsmażamy, następnie dodajemy 2 cebule pokrojone w cienkie talarki. Smażymy przez następne 10 minut. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w drobne paseczki suszone pomidory. Dodajemy czubatą łyżkę oregano, cztery ząbki czosnku w całości, pieprz, sól i przynajmniej 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, zmniejszamy gaz i zostawiamy pod przykryciem przez następne 10 minut. Obieramy ziemniaki, obieramy marchewkę. 1 marchewkę kroimy w talarki, pozostałe 2 marchewki i ziemniaki w całości wkładamy do garnka i zalewamy to wszystko gorącą wodą. Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie, po czym je wyciągamy i blendujemy lub ugniatamy na gładką masę. Mięso też powinno juz być bardzo miękkie. Dokładamy naszą "paćkę" do zupy i porządnie zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy wody, o ile zupa jest za gęsta, dodajemy porządną łyżkę( może nawet dwie) przecieru pomidorowego, świeżej, posiekanej bazylii oraz sól/pieprz/cukier i pieprz kajeński do smaku. Podajemy z grzankami. Pieczywo lub bułki ciabatta kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnie z odrobiną tłuszczu. Podpiekamy przez chwilę, następnie posypujemy parmezanem i przekręcamy parę razy szybkimi ruchami patelni. Gotowe. Smacznego:)
P.S.Możemy użyć pomidory suszone w zalewie, należy je tylko odsączyć z oleju, a olej zachować do sałatek lub do usmażenia jajecznicy na śniadanie:)Mimo, że nie ma mąki, ani śmietany, zupa będzie kremowa i gęsta niczym sos. W ten sam sposób gotuję każdą zupę jarzynową, dodając zmiksowane warzywa - bardzo fajny smak daje zmiksowana kalarepka z marchewką i ziemniakiem.