Wykonanie
Pierwszy raz robiłam lasagne. Oczywiście wybrałam lżejszą wersję, z jedną warstwą
makaronu, kolejne warstwy zastąpiłam warzywami. Zapiekanka bardzo mi smakowała, świetny przepis, polecam, na pewno
będę robiła ją częściej. Jest to idealne danie na przyjęcie ;)Przepis z książki Gotuj i chudnij .

Składniki(dla 6 osób)1 porcja 347 kcal1 Łyżka
oliwy z oliwek1
cebula2
selery naciowe1
marchew4 ząbki
czosnku400 g chudej, zmielonej
wołowinysól, świeżo zmielony
czarny pieprz315 ml
czerwonego wina(ja dałam półsłodkie)400 g
pomidorów z puszki1 łyżka
przecieru pomidorowego1
liść laurowy1/2 łyżeczki
suszonego oregano2
cukinieSłoik pieczonej
czerwonej papryki w zalewie
solnej4
płatki lasagneSos
serowy500 ml
mleka 1 i 1/2 % tłuszczuDuża szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejsól,
pieprz3 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
musztardy(ja dałam sarepską)80 g
sera cheddarWykonanieDo dużego garnka wlałam
oliwę i dusiłam pokrojone na drobno
selery,
marchew,
cebule i
czosnek, około 5 minut na średnim ogniu. Na patelni którą mocno rozgrzałam, bez użycia tłuszczu, podsmażyłam
mięso, następnie przełożyłam je do warzyw. Do
mięsa i warzyw wlałam
wino i dusiłam całość na dużym ogniu. W momencie gdy cale
wino się wchłonęło, dodałam
pomidory,
przecier pomidorowy,
liść laurowy i
oregano. Doprawiłam wszystko
przyprawami do smaku. Dusiłam całość 30 minut. Na patelni grillowej podsmażyłam lekko plastry
cukinii i przełożyłam je na talerz,
paprykę odcedziłam i położyłam obok
cukinii. Sos
serowy: 450 ml
mleka podgrzałam z
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. z pozostałą ilością
mleka wymieszałam
mąkę i wlałam do reszty
mleka. Gotowałam 3 minuty aż masa zgęstniała. Dodałam
musztardę i połowę
startego sera. Doprawiłam sos do smaku. Następnie w naczyniu żaroodpornym układałam po kolei warstwy:
mięso,
papryka,
mięso,
cukinia,
mięso,
makaron, sos
serowy. Na wierzchu posypałam zapiekankę resztą
sera i wstawiłam do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 st. Lasagne jest gotowa kiedy warstwa sosu zaczyna bulgotać.






Opracowała Edyta