ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Lasagne

Od kuchni..Lasagne

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam lasagne. Oczywiście wybrałam lżejszą wersję, z jedną warstwą makaronu, kolejne warstwy zastąpiłam warzywami. Zapiekanka bardzo mi smakowała, świetny przepis, polecam, na pewno będę robiła ją częściej. Jest to idealne danie na przyjęcie ;)Przepis z książki Gotuj i chudnij .
Składniki(dla 6 osób)
1 porcja 347 kcal
1 Łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 selery naciowe
1 marchew
4 ząbki czosnku
400 g chudej, zmielonej wołowiny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
315 ml czerwonego wina(ja dałam półsłodkie)
400 g pomidorów z puszki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 cukinie
Słoik pieczonej czerwonej papryki w zalewie solnej
4 płatki lasagne
Sos serowy
500 ml mleka 1 i 1/2 % tłuszczu
Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka musztardy(ja dałam sarepską)
80 g sera cheddar
Wykonanie
Do dużego garnka wlałam oliwę i dusiłam pokrojone na drobno selery, marchew, cebule i czosnek, około 5 minut na średnim ogniu. Na patelni którą mocno rozgrzałam, bez użycia tłuszczu, podsmażyłam mięso, następnie przełożyłam je do warzyw. Do mięsa i warzyw wlałam wino i dusiłam całość na dużym ogniu. W momencie gdy cale wino się wchłonęło, dodałam pomidory, przecier pomidorowy, liść laurowy i oregano. Doprawiłam wszystko przyprawami do smaku. Dusiłam całość 30 minut. Na patelni grillowej podsmażyłam lekko plastry cukinii i przełożyłam je na talerz, paprykę odcedziłam i położyłam obok cukinii. Sos serowy: 450 ml mleka podgrzałam z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. z pozostałą ilością mleka wymieszałam mąkę i wlałam do reszty mleka. Gotowałam 3 minuty aż masa zgęstniała. Dodałam musztardę i połowę startego sera. Doprawiłam sos do smaku. Następnie w naczyniu żaroodpornym układałam po kolei warstwy: mięso, papryka, mięso, cukinia, mięso, makaron, sos serowy. Na wierzchu posypałam zapiekankę resztą sera i wstawiłam do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 st. Lasagne jest gotowa kiedy warstwa sosu zaczyna bulgotać.
Opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/11/od-kuchnilasagne.html