ßßß Cookit - przepis na Pasztet mięsny

Pasztet mięsny

nazwa

Wykonanie

Pasztet, to mój ulubiony mięsny dodatek do chleba, rodzice pieczą go regularnie przy większych okazjach, jest wyśmienity. Domowe ogórki kiszone, to idealne połączenie z domowym pasztetem. Może być bardziej pikantny przez dodanie papryczki chilli, cynamonu i imbiru. Różnego rodzaju mięsa, grzyby, mnóstwo ziół sprawiają, że jego smak jest idealny. Otrzymany wywar z gotowanych mięs i warzyw stanowi idealna bazę do wykorzystania go do przygotowania dowolnej zupy.
Składniki na 2 średnie formy keksowe:
łopatka wieprzowa - 1 kg
udziec z indyka - 0,5 kg
kurczak (udka...) - 0,5 kg
wołowina z kością lub rosołowa - 0,3 kg
wątróbka - 0,25 kg
marchew - 3 sztuki
pietruszka - 1 sztuka
seler - 0,5 sztuki
por - połowa
jajka - 4 sztuki
bułki - 3 sztuki
ziele angielskie, liść laurowy, ziarnka pieprzu czarnego, majeranek (2 łyżeczki), tymianek (1 łyżeczka), gałka muszkatołowa utarta (1 łyżeczka)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
cebula - 2 duże sztuki
grzyby suszone - 1 dkg
Sposób przygotowania:
grzyby namoczyć szklanką wody na 60 minut
cebule kroimy i lekko smażymy
łopatkę pokroić na 10 kawałków, obsmażyć na patelni z olejem, dolać szklankę wody i dusić ok. 60 minut, dodać namoczone grzyby wraz z wywarem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty (w miarę potrzeby dolewać wodę) razem dusić do miękkości
ugotować udziec z indyka, wołowina, kurczak, seler, por, marchew, pietruszka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty - mięso i warzywa wykorzystamy w pasztecie, a wywar możemy wykorzystać do zupy
wątróbkę w małej ilości oleju smażymy bardzo krótko, ok. 3 minuty
miękką łopatkę wyjmujemy z wywaru, do wywaru z mięsa wkładamy bułki celem namoczenia
wszystkie składniki( łopatka, kurczak, udziec z indyka, wołowina, wątróbka, pietruszka, seler, marchew, grzyby, cebula, namoczona bułka) mielimy 3 razy, dodajemy 4 żółtka, wyrabiamy na jednolitą masę mieszając
Białka ubijamy na sztywna pianę, które dodajemy do mięsa, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek, tymianek i gałkę
formy metalowe wykładamy pergaminem, umieszczamy masę mięsną do form i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczmy ok. 50-60 minut
po wyjęciu z piekarnika upieczonych pasztetów, studzimy je i dopiero teraz wyjmujemy je z form i układamy na desce
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/04/pasztet-miesny.html