Wykonanie
Pasztet, to mój ulubiony
mięsny dodatek do
chleba, rodzice pieczą go regularnie przy większych okazjach, jest wyśmienity. Domowe
ogórki kiszone, to idealne połączenie z domowym pasztetem. Może być
bardziej pikantny przez dodanie
papryczki chilli,
cynamonu i
imbiru. Różnego rodzaju
mięsa,
grzyby, mnóstwo
ziół sprawiają, że jego smak jest idealny. Otrzymany
wywar z gotowanych
mięs i warzyw stanowi idealna bazę do wykorzystania go do przygotowania dowolnej zupy.Składniki na 2 średnie formy keksowe:
łopatka wieprzowa - 1 kg
udziec z
indyka - 0,5 kg
kurczak (udka...) - 0,5 kg
wołowina z kością lub rosołowa - 0,3 kg
wątróbka - 0,25 kg
marchew - 3 sztuki
pietruszka - 1 sztuka
seler - 0,5 sztuki
por - połowa
jajka - 4 sztuki
bułki - 3 sztuki
ziele angielskie,
liść laurowy, ziarnka
pieprzu czarnego,
majeranek (2 łyżeczki),
tymianek (1 łyżeczka),
gałka muszkatołowa utarta (1 łyżeczka)
sól,
pieprz do smaku
olej do smażenia
cebula - 2 duże sztuki
grzyby suszone - 1 dkgSposób przygotowania:
grzyby namoczyć szklanką
wody na 60 minut
cebule kroimy i lekko smażymy
łopatkę pokroić na 10 kawałków, obsmażyć na patelni z
olejem, dolać szklankę
wody i dusić ok. 60 minut, dodać namoczone
grzyby wraz z
wywarem, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty (w miarę potrzeby dolewać
wodę) razem dusić do miękkościugotować
udziec z
indyka,
wołowina,
kurczak,
seler,
por,
marchew,
pietruszka, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty -
mięso i warzywa wykorzystamy w pasztecie, a
wywar możemy wykorzystać do zupy
wątróbkę w małej ilości
oleju smażymy bardzo krótko, ok. 3 minutymiękką
łopatkę wyjmujemy z
wywaru, do
wywaru z
mięsa wkładamy
bułki celem namoczeniawszystkie składniki(
łopatka,
kurczak,
udziec z
indyka,
wołowina,
wątróbka,
pietruszka,
seler,
marchew,
grzyby,
cebula, namoczona
bułka) mielimy 3
razy, dodajemy 4
żółtka, wyrabiamy na jednolitą masę mieszając
Białka ubijamy na sztywna pianę, które dodajemy do
mięsa, solimy,
pieprzymy, dodajemy
majeranek,
tymianek i gałkęformy metalowe wykładamy pergaminem, umieszczamy masę
mięsną do form i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczmy ok. 50-60 minutpo wyjęciu z piekarnika upieczonych pasztetów, studzimy je i dopiero teraz wyjmujemy je z form i układamy na desce