ßßß Cookit - przepis na Pasztet z indyka idealny nie tylko na Święta

Pasztet z indyka idealny nie tylko na Święta

nazwa

Wykonanie

Swojski pasztecik jest po prostu super. Uwielbiam go zwłaszcza z ćwikłą - dla mnie to idealne połączenie na śniadanko w czasie Świąt. Przepis jest naprawdę prosty a pasztet pyszny, pomimo, że nie ma w nim żadnych tłustych boczków i tak dalej. Według tej samej receptury można z powodzeniem zrobić pasztet z królika, wołowiny, wieprzowiny lub mieszanki mięs. Polecam...
Składniki:
Na formę około 30 cm x 10 cm potrzeba:
około 80 dag mięsa indyczego lub innego chudego mięsa
25 dag wątróbki z kurczaka (z indyka o dziwo... bardzo tłusta)
2 średnie pietruszki
2 średnie marchewki
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
skrawek selera
1 bułka czerstwa
kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu
1 liść laurowy
1-2 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej
4-5 łyżek oleju do podsmażenia mięsa i warzyw
3 jaja
sól, pieprz do smaku
około 400 ml wody lub bulionu
Przygotowanie
1. Myjemy i obieramy warzywa. Cebulkę i jarzyny kroimy dowolnie, bo i tak trafią do mielenia
2. Umyte i osuszone mięso kroimy na wygodne porcje do podsmażania i mielenia
3. Wątróbkę oczyszczamy, sprawdzamy czy nie ma w niej goryczkowatych woreczków żółciowych, myjemy i osączamy
4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posolone delikatnie mięso, po 1-2 minuty z każdej strony i dodajemy cebulkę. Mieszamy i po chwili dorzucamy resztę warzyw i przyprawy oprócz gałki muszkatołowej. Podsmażamy przez moment i dolewamy wodę lub bulion warzywny. W przypadku indyka całość dusimy około 30 minut. Jeśli jest to na przykład wieprzowina, wyjmujemy warzywa, jak się ugotują a mięsko dusimy jeszcze jakiś czas do miękkości.
5. Do sosu, w którym dusiły się warzywa, wrzucamy wątróbkę i gotujemy krótko około 2 -3 minut i wyjmujemy z sosu.
6. W sosie, który pozostał po duszeniu moczymy bułkę.
7. Przestudzone mięso, warzywa, wątróbkę i bułkę mielimy dwa razy
8. Próbujemy masę, korygujemy smak i doprawiamy jeszcze startą gałką muszkatołową. Na samym końcu dodajemy jajka surowe i dokładnie mieszamy. Układamy w gotowych foremkach aluminiowych lub wykładamy formę folią, smarujemy niewielką ilością oleju i układamy masę, dobrze uciskając. Wygładzamy wierzch. Można go posmarować olejem i zrobić przy pomocy widelca jakieś wzorki.
9. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
10. Pasztet kiedy przestygnie wyjmujemy z formy.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/12/pasztet-z-indyka-idealny-nie-tylko-na.html