Wykonanie
7. PRZEPIS NR 3 - DIETETYCZNY PASZTET DROBIOWO-WARZYWNY
Pomysł na pasztet przyszedł po tym, jak po długich poszukiwaniach idealnego przepisu czyli niskokalorycznego, lekkiego i delikatnego w smaku, ale jednocześnie równie smacznego jak tłuste tradycyjne domowe pasztety nie znalazłam nigdzie dobrego przepisu. Mój pasztet jest banalnie prosty w wykonaniu, w miarę tani , szybki i co najważniejsze wcale nie wymaga posiadania maszynki do
mielenia mięsa. Smak jaki robię jest podstawowy i każdy może go urozmaicić na swój gust dodając do masy np.
przecier pomidorowy i
suszone pomidory, ziarna
pieprzu, ulubione
zioła,
oliwki itp. Bez obaw możecie się nim delektować, gdyż ma naprawdę mało kcal.SKŁADNIKI:-ok.0,5 kg
mięsa z piersi kurczaka lub
indyka-ok.0 , 5 kg warzyw korzeniowych:(do tego na zdj. dodałam 2 średnie
pietruszki, 1 srednią
marchewkę, 1/2 dużego
selera, 2 średnie
cebule)- 4 ząbki
czosnku- kilka ziaren
ziela angielskiego, kilka
liści laurowych, kilka ziaren
pieprzu-1
jajko-
przyprawy:
sól,
pieprz, inne
przyprawy i
zioła np. szczypta
gałki muszkatałowejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.
Mięso płuczemy, oczyszczamy z kości, scięgien, więzadeł itp.2. Przekładamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy ok. 2
liscie laurowe, kilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego.3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu.4. Warzywa (razem z
czosnkiem) myjemy, obieramy, płuczemy, przekładamy do drugiego garnka.5. Zalewamy
wodą i po dodaniu
ziela angielskiego,
pieprzu i
lisci laurowych gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości
wody.(można przekroić warzywa na pół, żeby szybciej sie ugotowały, ale nie polecam krojenia na kawałki, ponieważ większa powierzchnia będzie narażona na straty wit. i skł. min.).6. Odcedzamy i studzimy zarówno ugotowane
mięso jak i warzywa.7. Kroimy
mięso i warzywa na kawałki, przekładamy do miksera.8. Dodajemy
jajko, przyprawiamy do smaku i miksujemy na gładki krem.(jeśli masa jest zbyt gesta, można dodać trochę
wywaru z warzyw, ale trzeba uważać- jak dodamy za dużo pasztet będzie wodnisty,a powinien
mieć konsystencję taką jak masa
mięsna mielona na pulpety)9. Ewentualnie dodajemy inne składniki i mieszamy razem z masą.10. Przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.11. Na górze kładziemy
liście laurowe z
wywarów, lekko je dociskając.12. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. ok. 1 godz. w 175st.C.13. Jest gotowy, kiedy boki odchodzą od formy a całość jest lekko zrumieniona.Smacznego!