ßßß
Składniki:- 1 cukinia- 1 bakłażan- 1 marchew- 1 pietruszka- 1 cebula- 1/2 selera- natka pietruszki- koper- 2-3 pętka wędzonej kiełbasy- 1 papryka zielona- 1 papryka czerwona- 1 papryka żółta- 2 ząbki czosnku- 4 pomidory bez skórki- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia- 2-3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Cukinię, bakłażana, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, wszystkie rodzaje papryki pokroić w paski i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Przełożyć do garnka. bulionu. Zalać szklanką wody i lekko poddusić. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć, dodać do warzyw. Dodać czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pozostałe przyprawy. Pomidory pozbawione skórki pokroić w kostkę, dodać do garnka. Całość dusić do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Należy uważać, aby warzywa w leczo nie były rozgotowane, powinny być lekko chrupkie.