Wykonanie
Kotlety mielone nie należą do dań wyszukanych, jednak są proste, smaczne i niespecjalnie skomplikowane. Żeby się szybko nie znudziły, robię je w kilku wersjach oraz z różnorodnymi dodatkami. Na kolejną zapraszam w dzisiejszym
poście.
Będziemy potrzebować:0,5 kg
mięsa mielonego (u mnie z
kurczaka)sporą
bułkę namoczoną wcześniej w wodzie1
cebulę pokrojoną w małą kostkę i zrumienioną na patelni1 bardzo dużą lub 2 małe
marchewki starte na tarce na grubych oczkach1
jajkoprzyprawy:
pieprz,
sól, granulowany
czosnek,
majeranekbułkę tartąolej do smażenia
Mięso mielone,
bułkę tartą,
cebulkę,
marchewkę i
jajko mieszamy na dość gładką masę. Jeśli całość jest zbyt kleista, dodajemy
bułkę tartą. Tyle, by z łatwością móc formować kotlety (ok. 3 łyżki). Wszystko przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, granulowanym
czosnkiem i
majerankiem. Następnie formujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Surówka z
kapusty pekińskiej z
kukurydzą,
jabłkiem oraz
kiszonymi ogórkamiDo jej zrobienia należy przygotować:1 niewielką
kapustę pekińską1 puszkę
kukurydzy2 małe
jabłka4 niezbyt duże
ogórki kiszone1 małe opakowanie (ok. 180-200 g)
jogurtu naturalnego i tyle samo
majonezusól,
pieprz,
cukierKapustę pekińską kroimy na pół, a następnie siekamy.
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Ogórki kiszone również ścieramy na takich samych oczkach i delikatnie odciskamy. W sporej misce mieszamy poszatkowaną
kapustę, starte
jabłka i
ogórki oraz
kukurydzę. W oddzielnym pojemniku łączymy
jogurt z
majonezem i zalewamy nimi warzywa. Całość doprawiamy do smaku
solą i pierzem, a jeśli
jabłka nie były dość słodkie, także
cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z
kurczaka, bądź z
rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych
mięs oraz ryb. To jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych.Smacznego!