Wykonanie
Filety z
łososia pieczone w piekarniku to jedno z dań, które lubię najbardziej. Z dwóch powodów: jest szybkie do zrobienia i pozostawia nieskończone możliwości pod względem "zarządzania smakiem". Piekłam już
łososia teriyaki oraz
łososia pod pierzynką z
mango i
papryki . Wielokrotnie robiłam też klasyczną wersję z plasterkiem
cytryny i ząbkiem
czosnku. Tym razem poszalałam z "zielonym"...Za intensywny aromat
ryby odpowiadają
zioła (u mnie aż
siedem rodzajów),
czosnek,
cytryna, a także składnik wyjątkowy -
olej z
awokado . Jego delikatny
orzechowy posmak uzupełnia całość o bardzo ciekawą nutę
smakową (podobny efekt, jednak o wyraźniejszym
orzechowym posmaku, uzyska się stosując
olej z pestek dyni).
Składniki (na 6 porcji)6 filetów z
łososia (porcja to kawałek o wadze ok. 150-200 g)mieszanka świeżych (lub mrożonych) siekanych
ziół (u mnie były to:
natka pietruszki - 2 łyżki,
koperek - 1 łyżka,
bazylia - 2 łyżki,
tymianek - 1 łyżka,
rozmaryn - 1 łyżeczka,
mięta - 1 łyżeczka,
melisa - 1 łyżeczka)skórka otarta z połowy
cytryny1 łyżka soku wyciśniętego z
cytryny2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju z
awokado *
sól,
pieprzZielony groszek z
miętą i
cebulką500 g
mrożonego zielonego groszku1 szklanka wrzątku2 łyżki
oliwy z oliwekpół
cebulikilka listków
miętyok. 50 ml
białego wina (opcjonalnie)
sól do smaku*
Olej z
awokado otrzymałam w paczce od sklepu BadaPakPrzygotowanie
Zielony groszek:
Cebulę drobno posiekać.W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać na średnim ogniu
oliwę. Dodać
cebulę i podsmażać, aż się zeszkli i zmięknie.Dodać zamrożony
groszek. Mieszać minutę z
cebulką, a następnie zalać wszystko wrzątkiem. Gotować bez przykrycia do czasu, aż cała
woda odparuje, mieszając co jakiś czas, aby
groszek nie przywarł do dna.Pod koniec gotowania dodać posiekaną
miętę. Zalać
winem i odparować. Doprawić do smaku szczyptą
soli.
Łosoś pieczony z
ziołami:W miseczce umieścić
zioła,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
olej z
awokado, skórkę i
sok z cytryny. Posolić do smaku. Wymieszać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić.Filety z
łososia opłukać pod bieżącą
wodą i dokładnie osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym.Każdy kawałek
ryby posolić i popieprzyć.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół). Jeśli danie przygotowujemy dla większej liczby osób i wykorzystujemy dwie blachy, należy w piekarniku włączyć opcję termoobiegu i ustawić temperaturę 180 st. C.Kawałki
ryby układać na blasze w niewielkich odstępach od siebie, skórą do dołu.Wstawić do piekarnika i piec ok. 12 minut. Stan upieczenia
ryby sprawdzić po 10 minutach (lub jeszcze wcześniej, jeśli filety były małe).
Łosoś powinien być miękki i soczysty, lekko różowy i rozpadać się na kawałki przy delikatnym dotknięciu widelcem.Na ok. 3 minuty przed końcem pieczenia wysunąć ostrożnie blachę i posmarować każdy kawałem
ryby mieszanką
ziołową.
Łososia podawać z aromatycznym
zielonym groszkiem.Smacznego!