ßßß
Tym razem Małgosia zaproponowała w wypiekaniu śniadaniowym bułki hamburgerowe. Pomyślałam - fajny pomysł na piknik czy grill ze znajomymi. Nie żałuję podjęcia wyzwania, bo bułeczki wyszły idealne:-) Przepis pochodzi z bloga Eweliny.
Myślę, że wykorzystacie ten przepis. Zwłaszcza, że wiosna i lato sprzyja biesiadom. Można je nadziać mięsnymi burgerami, jak ja to zrobiłam, ale również pyszne będą z samymi warzywami. Najważniejsze to zabrać się za przygotowanie, a pomysł nadzienia przyjdzie wtrakcie - tak jak to było u nas:-)
BUŁKI DO BURGERÓW (ORAZ HOT-DOGÓW)|porcja: 12 bułek |Zaczyn340g pszennej białej mąki chlebowej (typ 750 lub 850)2 łyżeczki drożdży instant (lub 10g drożdży świeżych)340g ciepłego mleka (35-38C)Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy mleko. Mieszamy, zakrywamy folią i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).Ciasto właściwe215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)1 łyżeczka soli3 łyżki syropu z agawy, miodu lub cukru2 żółtka5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego1 jajko do posmarowania bułek wymieszane za 2 łyżkami jasnego piwasezam do posypania bułek.Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.Na drugi dzień wyjmujemy ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1 . 5 cm i 12 mniejszych prostokątów.Formujemy dobrze naciągnięte bułki (tutaj pokazałam jak ja formuję swoje bułki) i układamy je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 200C.Każdą bułkę smarujemy dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z piwem i posypujemy ziarnem sezamowym.Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.Burgery:0, 5 kg mięsa wołowego zmielonego,1 łyżka musztardy sarepskiej,1 łyżka oleju,sól, pieprzsałata lodowa,1 pomidor,1 cebula,sos:2 łyżki musztardy sarepskiej,2 łyżki kechupu,2 łyżki majonezu.Przygotowanie:Mięso wymieszać z musztardą, olejem, przyprawami. Dodać odrobinę wody i wyrabiać aż stworzy zwartą konsystencję . Formować płaskie kotlety i podsmażyć na grillu lub patelni grillowej.Wymieszać wszystkie składniki sosu.Bułki przekroić i podpiec, posmarować sosem. Nakładać warstwowo: sałatę, mięso, pomidor, cebula i sos.Smacznego!
I tradycyjnie zapraszam do innych uczestników akcji na ich bułeczki. A piekły:Dobrafka z bloga Bona ApetitaKinga z bloga Małe kulinariaWiosenka z bloga Eksplozja smakuŁucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracjiBernika z bloga Mój kulinarny pamiętnikMagda z bloga Z miłości do słodkościAgata z bloga Kulinarne przygody GatityEwelina z bloga Przy kubku kawyIza z bloga Smaczna PyzaMałgosia z bloga Smaki Alazacji