ßßß
Składniki na zaczyn:340g pszennej białej mąki chlebowej (typ 750 lub 850)2 łyżeczki drożdży instant (lub 10g drożdży świeżych)340g ciepłego mleka (35-38C)Drożdże wymieszać z mąką i dodać mleko. Wymieszać, zakryć folią i zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).Składniki na ciasto właściwe:215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)1 łyżeczka soli3 łyżki syropu z agawy, miodu lub cukru2 żółtka5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego1 jajko do posmarowania bułek wymieszane za 2 łyżkami jasnego piwasezam do posypania bułekDo zaczynu dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wyrobić miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'. Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do naoliwionej misy, zakryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i 12 mniejszych prostokątów. Uformować dobrze naciągnięte bułki i ułożyć je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć luźno folią i zostawić na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 200C. Każdą bułkę posmarować dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z piwem i posypać ziarnem sezamowym. Piec przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.Smacznego:)