Wykonanie
Dzięki, dzięki Gosia ze Smaki Alzacji za ten wspaniały pomysł na dzisiejsze wypiekanie!Buły są obłędne! Sezon grillowy w pełni, przydadzą się nie raz!Gosia przepis zaczęrpnęła od Eweliny z Around the kitchen table .A i zajawka na burgery się pojawia! Już wkrótce przepis na podanie i fajny sos :D

Dzisiaj piekli:Wiosenka z blogu Eksplozja smakuKinga z blogu Małe kulinariaŁucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracjiEwelina z blogu Przy kubku
kawyAgata z blogu Kulinarne przygody GatityMarzena z blogu Zacisze kuchenne
Magda z blogu Z miłości do słodkościBernadeta z blogu Mój kulinarny pamiętnik

Cytuję przepis:|porcja: 12
bułek, przepis prawie jak tutaj|Zaczyn340g pszennej białej
mąki chlebowej (typ 750 lub 850) użyłam biedronkowej 650 i wyszły ;)2 łyżeczki
drożdży instant (lub 10g
drożdży świeżych)340g ciepłego
mleka (35-38C)
Drożdże mieszamy z
mąką i dodajemy
mleko. Mieszamy, zakrywamy folią i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).Ciasto właściwe215 g pszennej białej
mąki chlebowej (j/w)1 łyżeczka
soli3 łyżki
syropu z agawy,
miodu lub
cukru2
żółtka5 łyżek rozpuszczonego
masła lub
oleju roślinnego1
jajko do posmarowania
bułek wymieszane za 2 łyżkami
jasnego piwasezam do posypania
bułekDo zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut - Jestem zbyt leniwa by wyrabiać ręcznie, jechałam mikserem, końcówką do
chleba ;). Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ
bułki muszą być mocno 'dotlenione'.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.Na drugi dzień wyjmujemy ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1 . 5 cm i 12 mniejszych prostokątów.Formujemy dobrze naciągnięte
bułki (tutaj pokazałam jak ja formuję swoje
bułki) i układamy je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 2 - 2.5 godziny, aż
bułki podwoją swoją objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 200C.Każdą
bułkę smarujemy dwukrotnie
jajkiem roztrzepanym z
piwem i posypujemy ziarnem
sezamowym.Pieczemy przez 15-17 min, aż
bułki będą rumiane.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze."Mała zajawka pyszności!



Bona Apetita!