ßßß
Składniki na 12 bułeczekJa zrobiłam z połowy przepisu 6 sztuk jednak nie wychodzą one duże, jeżeli wolicie zróbcie większe bułeczki.Zaczyn340g pszennej białej mąki chlebowej typ 7502 łyżeczki drożdży instant lub 10g drożdży świeżych340g ciepłego mlekaDrożdże mieszamy z mąką i dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy i zakrywamy folią spożywczą, odstawiamy w spokojnym i ciepłym miejscu na 2 godziny w tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętośćCiasto właściwe215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)1 łyżeczka soli3 łyżki miodu2 żółtka5 łyżek oleju roślinnego1 jajko do posmarowania bułeksezam do posypania bułekOpis wykonania:Mąkę dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do zaczynu i wyrabiamy , gładkie elastyczne ciasto najlepiej w robocie, gdyż tajemnica tych delikatnych i zarazem pysznych bułek jest "dotlenienie ciasta", ja robiłam to w robocie planetarnym na 3 pozycji przez 15 minut, ręcznie powinniśmy to robić około 30 minut.Po wyrobieniu przekładamy ciasto do naoliwionej wcześniej miski, przykrywamy ja folią i wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko naoliwiony blat olejem i rozciągamy na prostokąt o grubości 1,5 cm. Kroimy go na 12 mniejszych prostokątów i formujemy bułeczki - filmik KLIKPo uformowaniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm.Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 3 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem.Pieczemy w 200 C 15 -17 minut bez termoobiegu.
