ßßß
 
            
         Normalna do końca to ja nie jestem. W swój wolny dzień wstałam wcześnie rano, żeby zrobić bułki. Chyba jestem uzależniona od tego rodzaju wypieków. Dzisiaj były bułeczki z delikatnym posmakiem miodu. Bardzo mięciutkie, zarówno w środku jaki i na zewnątrz.Składnikimąka pszenna chlebowa (typ 750), 300 gramsuche drożdże, 4 gramyjajko, 1 sztuka + mleko (razem ma być 200 ml)miód, 50 gramroztopione masło, 30 gramsól, 2/3 łyżeczkiDodatkowo:1 jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniasezam do posypaniaSposób przygotowaniaWszystkie składniki połączyć. Ciasto zagniatać przez 10 minut. Zasypać mąką. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem „spojeniem” do dołu. Zostawić na 20 minut do napuszenia.Bułki posmarować jajkiem. Można dodatkowo posypać sezamem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.green coffee bean extract
Normalna do końca to ja nie jestem. W swój wolny dzień wstałam wcześnie rano, żeby zrobić bułki. Chyba jestem uzależniona od tego rodzaju wypieków. Dzisiaj były bułeczki z delikatnym posmakiem miodu. Bardzo mięciutkie, zarówno w środku jaki i na zewnątrz.Składnikimąka pszenna chlebowa (typ 750), 300 gramsuche drożdże, 4 gramyjajko, 1 sztuka + mleko (razem ma być 200 ml)miód, 50 gramroztopione masło, 30 gramsól, 2/3 łyżeczkiDodatkowo:1 jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniasezam do posypaniaSposób przygotowaniaWszystkie składniki połączyć. Ciasto zagniatać przez 10 minut. Zasypać mąką. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem „spojeniem” do dołu. Zostawić na 20 minut do napuszenia.Bułki posmarować jajkiem. Można dodatkowo posypać sezamem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.green coffee bean extract