ßßß
Klasyczne pszenne bułeczki. Niezwykle puchate wnętrze z chrupiącą skórką. Rozpływają się w ustach. Najlepiej upiec od razu z podwojonych ilości składników a po wystudzeniu część zamrozić. Warto mieć je pod ręką w razie potrzeby, są tak smaczne :-). Doskonałe do domowych hamburgerów.Składniki na 10 bułek:340 g mąki pszennej chlebowej7 g suchych drozdży lub 14 g drożdży świeżych1 nieduże jajko200 ml mleka, w temperaturze pokojowej1 łyżeczka cukru50 g masła, roztopionego7 g solimak lub sezam, do posypaniaPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowaniamak lub sezam do posypaniaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki, około 80 g każda. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć makiem lub sezamem.Piec w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec dodatkowe 10 - 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).Obejrzyj również krótkie filmiki z przygotowania bułeczek:
Źródło przepisu - 'White Plate'.